Hangi balık hangi mevsimde tüketilmelidir?
Barındırdığı vitamin, mineral ve protein değerleri bakımından insan sağlığı için oldukça faydalı olan balığın türleri, lezzeti, miktarı ve fiyatı mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Özellikle çocukların, hamilelerin ve yaşlıların mümkün olduğunca tüketmesi gereken bir besindir balık. Omega-3 bakımından zengin olan balık tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli şey tazeliktir. Alacağımız balığın taze olduğunu parlak renginden, göz bebeklerinin canlı olmasından ve solungaçlarının kırmızı olmasından anlarız. Mevsiminde tüketilen balık ise hem daha taze, hem daha lezzetli, hem de sağlıklı içeriği açısından daha zengindir.
Peki hangi balık hangi mevsimde tüketilmelidir?
SONBAHAR
Eylül ayı itibariyle avlanma yasağı kalkar ve tezgahlardaki balık çeşidi ve miktarı artmaya başlar. Verimliliğin çoğaldığı bu mevsimde balığa talep de artar. Bu mevsimde oldukça lezzetli balıklar bulabiliriz.
Eylül: Palamut
Ekim: Lüfer, İstavrit
Kasım: Uskumru, Pisi, Torik
KIŞ
Bu mevsimin en lezzetli balığı ızgarasını, buğlamasını hatta pilavını yapabileceğiniz hamsidir. İstavrit ve mezgit de hamsiyle lezzet ve miktar bakımından yarışır.
Aralık: İstavrit, Mezgit, Barbun, Çinekop
Ocak: Hamsi, Uskumru, Lüfer, Palamut
Şubat: Tekir, Kalkan
İLKBAHAR
Balık türü ve miktarı bakımından zengin olan bu mevsimde balık fiyatları da ucuzdur. İlkbahar, kalkan ve levrek gibi balıkların en lezzetli ve bol olduğu dönemdir.
Mart: Levrek, Gümüş Balığı, Kalkan, Kefal
Nisan: Kalkan, Kılıç, Levrek, Mercan
Mayıs: Kılıç, Dil Balığı, İskorpit
YAZ
Balık çeşidi ve miktarı bakımından verimsiz olan yaz mevsiminde denizlerdeki balıkların yeterince olgunlaşması için avlanma yasağı bulunur. Bu nedenle balık yaz mevsiminde az bulunur ve pek tercih edilmez. Ayrıca bu mevsimde balık az bulunduğu için pahalıdır.
Haziran: Karagöz
Temmuz: Sardalya
Ağustos: Çingene Palamudu
Haftada en az iki kez balık tüketmek, çocuklarımıza da tükettirmek, mevsim balıklarını tercih etmek ve kızartma yerine ızgara, buğulama, fırında yapmak iyi bir sağlıklı beslenme alışkanlığıdır.
Sağlıkla kalın.
14.09.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Dut Pekmezi (230gr) - Eski Tadında
Saf, katkısız, glukoz veya mısır şurubu içermeyen, tamamen geleneksel yöntemlerle hazırladığımız pekmezimiz için dalındaki iyi dutları topladık,...
117,2 TL -
Fındık Ezmesi (375gr) - Eski Tadında
Dünyanın en iyi fındıklarından, yağlı ve tombul olup harika lezzetiyle ünlü Giresun fındıkları kavruldu, ezilerek gerçek pancar...
168,3 TL -
Organik Limon (500gr)
İyisi'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da....
55 TL
BENZER YAZILAR
-
Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?
Folik asit, yapılanmamıza yardımcı olan ve birçok hayati fonksiyon için önemli bir vitamindir. Folik asidin yeterli düzeyde olması anne karnındaki bebekler için olduğu kadar, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için de büyük önem taşır. Peki folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerden alınabilir?
-
Balığın ardından yenen tahinin faydaları
Afiyetle yenen balığın ardından sofraya gelen tahin helvasını kimileri adettendir diyerek yer, kimileri ise tadını çok sevdiği için. Peki, nereden gelir bu gelenek, hiç merak ettiniz mi? Balığın ardından yenen helva için, balık öldüğünü anlasın gibi espriler yapılsa da veya boğazda kalan kılçıkların en iyi temizleyicisidir gibi inanışlar olsa da işin aslı başka.
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
YORUMLAR