Hamileyken kalsiyum ihtiyacınız için ne tüketmelisiniz?

Hamileyken kalsiyum ihtiyacınız için ne tüketmelisiniz?

Çocukluk döneminde kemik ve kas gelişimimiz için kalsiyum alımı ne kadar gerekliyse, hamilelik ve emzirme döneminde de aynı ölçüde önem taşımaktadır. Anne karnındaki bebek, gelişimi ve tüm bedensel faaliyetleri için kalsiyuma gereksinim duyar. Anne gerekli mineral ihtiyacını karşılayamasa bile, oldukça elzem olan bu ihtiyacı için bebek annesinin kalsiyum depolarını kullanmaya başlar. Bunun sonucunda da, annede birtakım sağlık problemlerinin ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Hatta bu problemler hemen değil, uzun bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Ayrıca, annenin kalsiyum depolarının da yetersiz kalması durumunda, bebekte de olumsuz etkiler ortaya çıkmaya başlayabilir.

 

Kalsiyum eksikliğinin etkileri nelerdir?

 

Annenin hem kendini hem de bebeğini kalsiyum açısından besleyememesi durumunda, annede ortaya çıkacak en büyük sağlık problemi kemik erimesidir. Öncelikli olarak kas ağrıları, kasılmaları ve krampları ile başlayan bu durum, ilerleyen dönemde ciddi kemik erimesi riskine neden olmaktadır. Yeterli kalsiyum alınmadığında annede kas ve kemik rahatsızlıklarına ek olarak, diş çürümeleri ve kanın pıhtılaşmasında problemler ortaya çıkabilmektedir. 

 

Kalsiyum alımı, bebeğin iskelet sistemi ve diş gelişimi için çok önemli olduğu için, bebeğin kalsiyum ihtiyacı karşılanmadığında ileri dönemlerde bebeğin iskelet sisteminde problemler ve diş çürümeleri gözlemlenebilmektedir.

 

Hangi gıdaları tüketerek kalsiyum alabilirsiniz?

 

Hamilelik döneminde bir anne adayının günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1200 mg’dır. Bu dönemde, kalsiyum ilaçları sıklıkla tercih edilmesine rağmen, doğal yollarla alınan kalsiyum çok daha sağlıklı ve etkilidir. En zengin kalsiyum kaynaklarının başında yoğurt gelmektedir. Hamile kadınlar günde 3 kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Yoğurt gibi, peynir de kalsiyum açısından oldukça zengin gıdalardandır. Diğer bir seçenek de süt tüketmektir.

Bir avuç fındık veya bademin de yüksek miktarda kalsiyum içerdiğini unutmamak gerekir. Özellikle susam, kalsiyum açısından çok zengin bir tahıldır. Barbunya başta olmak üzere kuru bakliyatlar da kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Yeşil sebzeler ve meyvelerin de günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması için mutlaka tüketilmesi önerilir.

 

Sadece hamilelik döneminde değil, emzirme döneminde de bebek, iskelet sistemi ve hayati aktiviteleri için anneden faydalandığı için, annelerin bu dönemde de kalsiyum tüketimine çok önem vermeleri ve günlük kalsiyum ihtiyaçlarını mutlaka doğal gıdalardan karşılamaları önerilmektedir. Sadece bu dönemlerde değil, her zaman ve herkes için yeterli kalsiyum alımının önemini de hatırlatmakta fayda var.

 

Sağlıkla kalın.

24.09.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ