Yıllara meydan okuyan siyez buğdayı

Yıllara meydan okuyan siyez buğdayı

Geçmişi on bin yıl öncesine dayanan ve en eski buğday çeşitlerinden biri olan siyez, 14 kromozomlu yapısıyla genetiği değiştirilmemiş bir buğday türü olarak bilinmektedir. Türkiye’de eskiden beri yetiştiği bölge olan Kastamonu'dan sonra, tüketicilerin bilinçlenmesi ile değeri artan siyez buğdayının başka bölgelerde de tarımı yaygınlaşmıştır.

 

Siyez buğdayı diğer buğdaylara kıyasla ne gibi özelliklere sahiptir?

 

Siyezin en dikkat çekici özelliği, diğer buğday çeşitlerinden farklı olarak zor iklim koşullarına karşı sahip olduğu dayanıklılıktır. Siyez buğdayı, çok sıcak ve çok soğuk koşullara karşı direnç göstererek, yapısı hiç değişmeden günümüze kadar korunmuştur. Siyez buğdayından elde edilen endüstriyel işlem görmemiş siyez unu, siyez bulguru gibi ürünler de bu sayede içerik açısından zenginliklerini korumaktadır.

 

Siyez ürünleri, özellikle A,B ve E vitaminlerince çok zengindir. Siyez buğdayı zengin lif içeriği sayesinde yavaş sindirilir ve düşük glisemik indekse sahiptir. Lif içeriğinin yanı sıra, protein içeriği bakımından da zengin olması sayesinde metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini önler. Bunun yanında, karbonhidrat değeri diğer buğdaylara göre düşüktür, bu da kilo kontrolüne yardımcı olmasını sağlar.

 

Ayrıca, siyez buğdayı yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Diğer buğday çeşitlerine kıyasla doymuş yağ içeriği az olduğu için de kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Siyez buğdayı içerisinde yüksek miktarda lutein bulunur. Karoten ailesine ait olan ve göz vitamini olarak da bilinen lutein, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Emziren anneler için de oldukça yararlı olan siyez buğdayının anne sütünü arttırmaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Ayrıca folik asit içeriği de anne ve bebek sağlığına faydalıdır.

 

Siyez buğdayını un halinde kullanabilir, bulguruyla bulgur pilavı yapabilir veya buğdayını/dövmesini haşlayarak tüketebilirsiniz. Siyez buğdayı ile elde edilen hamurların yapısı zordur, ancak sonuçta elde edilen yiyecekler lezzetli ve sağlıklı olacaktır.

 

Sağlıkla kalın.

14.08.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ