Evde ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Evde ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Ekmek, ülkemizde en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. Bilinçli tüketiciler, ekmeğin kaliteli ve sağlıklı malzemelerle üretildiğine emin olmak için evde doğal yollarla ekmek yapmanın yollarını arıyorlar. Evde sağlıklı bir ekmek yapmak için dikkat edilmesi gereken konular ise kullanılan un ve su ile birlikte ekmeğin en temel maddesini oluşturan mayadır.

 

Un olarak atalık bir buğdaydan seçeceğiniz un GDOsuz ve katkısız olarak ekmeğinize girdiğinde sağlıklı bir ekmek elde etmiş olursunuz. Kullanacağınız suyun içme suyu olması ve klorsuz olması da önemlidir. 

 

Ayrıca, hızla çoğalan tek bir maya türü içeren hazır mayalar yerine, yüzlerce çeşit organizma içeren ekşi maya, sağlıklı bir ekmeğin olmazsa olmazıdır. Ekşi mayayı çevrenizde çoğaltan birinden temin edebilir, fakat bulamıyorsanız evde kendiniz de yapabilirsiniz. Belki de işin en uğraş verici olan bu aşamasında, ekşi mayanızı bir kez yaptıktan sonra, neyse ki bir daha yapmaya gerek duymadan tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Mayanızın yaşam süresi uzadıkça, tekrar tekrar kullanıldıkça, daha faydalı ve sağlıklı bir maya haline geldiğini de belirtmek isteriz.

 

Ekşi Maya Yapımı:

 

-Klorsuz su

-Kaliteli bir un (tam buğday, çavdar veya siyez olabilir)

-Temiz bir kavanoz

-Nohut veya üzüm (süreci hızlandırmak için tercihe bağlı)

 

Öncelikle temiz bir kavanoz içerisine bir bardak klorsuz su ve bir bardak un eklenir, iyice karıştırılır. Bu karışımın içerisine isterseniz birkaç nohut veya üzüm atarak mayalanma sürecini hızlandırabilirsiniz. Oluşan karışımın üzeri temiz bir tülbentle örtülüp oda sıcaklığına bırakılır. Ertesi gün karışımın yarısı uzaklaştırılır ve mayanız aynı şekilde bir bardak klorsuz su ve bir bardak un eklenerek beslenir. Bu işleme, her gün aynı saatte ve aynı şekilde mayanızda kabarcıklar çıkana kadar devam edilir. Eğer başlangıçta üzüm veya nohut eklediyseniz mayanız kabarcıklaşınca bunları uzaklaştırmanız gerekir. Kabarcıklanma işlemi 4-5 günden sonra başlayacaktır. Besleme işlemine ise 10 güne kadar devam etmelisiniz. Daha kaliteli bir ekşi maya elde etmek isterseniz başlangıçta karışıma bir miktar yoğurt suyu da ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 10 gün sonra hazır olan ekşi mayanızla artık dilediğiniz ekmeği yapabilirsiniz. Bundan sonra devamlılığı için de onu kullanmaya devam etmelisiniz. Onun da bir canlı olduğunu düşünerek, tıpkı bitkiler, hayvanlar, çocuklar gibi ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğunu da unutmayın.

 

Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı

 

Malzemeler:

1 su bardağı ekşi maya

4 su bardağı un (tam buğday, çavdar veya siyez)

Yaklaşık 4 su bardağı klorsuz su

1 tatlı kaşığı kaya tuzu 

 

Yapılışı:

1. Öncelikle yarım su bardağı su içerisine kaya tuzunuzu karıştırıp kenara ayırın. 

2. Ununuzu, ekşi mayanızı ve kalan suyu bir kaba yavaş yavaş ekleyerek hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz. Çavdar veya siyez unuyla ekmeğinizi yaparken, arzu ederseniz yarı yarıya tam buğday unu ile karıştırabilirsiniz. Hamur kıvamını aldıktan sonra üzerini temiz bir tülbentle örtüp yarım saat dinlenmeye bırakın. 

3. Dinlenmeden sonra tuzlu suyu hamura ekleyip tekrar yoğurun. Ardından tekrar yarım saat dinlenmeye bırakın. 

4. Bu sefer hiçbir ekleme yapmadan hamurunuzu tekrar yoğurun. Bu işlemi bir kez daha tekrar ettikten sonra, üzerini güzelce kapatıp mayalanması için bir gün boyunca buzdolabında bekletin. 

5. Hamuru dolaptan çıkarıp unlanmış tepsiye alın ve şeklini verdikten sonra iyice kabarması için 2-3 saat bekletin. 

6. Hamur iyice kabardıktan sonra üzerine bir çizgi atıp, önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına koyup, yaklaşık 1 saat boyunca pişirin. 

Pişen ekmeğinizi fırından çıkarıp oda sıcaklığında birkaç saat beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

24.10.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ