E319 nedir, bağışıklığımızı nasıl bozabilir?

E319 nedir, bağışıklığımızı nasıl bozabilir?

Tert-butilhidrokinon ya da bir diğer ismi ile E319; gıda sanayisinde kullanılan sentetik bir antioksidandır ve bir katkı maddesidir. Sentetik antioksidanlar işlenmiş gıdaların bozulmasını önleyen maddelerdir ve insan sağlığına zarar vermektedir. Özellikle restoranlarda yoğun olarak kullanılan kızartma yağlarının içinde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda içeriğinde E319 maddesi bulunan gıdaların fazla tüketilmesinin sağlığa büyük zararlar verebileceğini ortaya koymaktadır. Uluslararası gıda güvenliği kuruluşları, ürünlerin içerisinde E319 maddesini gıda formülasyonlarında maksimum kullanım miktarını ürün bazında sınırlandırmıştır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından bu maddenin ürün bazındaki üst kullanım sınırı % 0,02'dir.

E319 maddesi gribi olumsuz etkiliyor

Amerika'da bulunan Michigan Eyalet Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre bu bileşiğin, vücudun grip enfeksiyonlarına karşı bağışıklık tepkisini zayıflattığını öne sürüyor. Ayrıca paketlenmiş gıdanın taze kalmasına yardımcı olan bu kimyasal bileşiğin, griple mücadelede vücudun bağışıklık tepkisini zayıflatabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, gribe yakalanma riskini artıran, hastalığı daha şiddetli hale getiren veya grip aşılarının etkinliğini muhtemelen engelleyen faktörler hakkında daha fazla bilgi edinmekle ilgileniyorlar. E319 maddesi ise bu araştırmalardan bir tanesi. Ayrıca araştırmacılar, bu katkı maddesinin, bağışıklık sisteminin ikinci bir enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan "hafıza tepkisine" müdahale ettiğini öne sürüyor.

E319 katkı maddesi bazı ülkelerde yasaklı

Market raflarında zararlı katkı maddeleri ve koruyucu içeren gıdalar yer alıyor. Özellikle işlenmiş gıdalarda, fast-food ürünlerde, restoran yemeklerinde, kızartma yağlarında, cips ve hazır patlamış mısır gibi ürünlerin içinde bulunan Tert-butilhidrokinon (E319) maddesi bazı ülkelerde yasaklı. Bu ülkelerin başında da Japonya geliyor. 


Sağlıkla kalın.

 

Kaynakça:

http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je11.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Tert-Butylhydroquinone

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324907#How-tBHQ-impairs-the-immune-response

https://www.loc.gov/law/foreign-news/article/japan-executives-responsible-for-damage-caused-by-concealing-use-of-unauthorized-food-additive/

06.12.2020

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ