E319 nedir, bağışıklığımızı nasıl bozabilir?
Tert-butilhidrokinon ya da bir diğer ismi ile E319; gıda sanayisinde kullanılan sentetik bir antioksidandır ve bir katkı maddesidir. Sentetik antioksidanlar işlenmiş gıdaların bozulmasını önleyen maddelerdir ve insan sağlığına zarar vermektedir. Özellikle restoranlarda yoğun olarak kullanılan kızartma yağlarının içinde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda içeriğinde E319 maddesi bulunan gıdaların fazla tüketilmesinin sağlığa büyük zararlar verebileceğini ortaya koymaktadır. Uluslararası gıda güvenliği kuruluşları, ürünlerin içerisinde E319 maddesini gıda formülasyonlarında maksimum kullanım miktarını ürün bazında sınırlandırmıştır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından bu maddenin ürün bazındaki üst kullanım sınırı % 0,02'dir.
E319 maddesi gribi olumsuz etkiliyor
Amerika'da bulunan Michigan Eyalet Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre bu bileşiğin, vücudun grip enfeksiyonlarına karşı bağışıklık tepkisini zayıflattığını öne sürüyor. Ayrıca paketlenmiş gıdanın taze kalmasına yardımcı olan bu kimyasal bileşiğin, griple mücadelede vücudun bağışıklık tepkisini zayıflatabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, gribe yakalanma riskini artıran, hastalığı daha şiddetli hale getiren veya grip aşılarının etkinliğini muhtemelen engelleyen faktörler hakkında daha fazla bilgi edinmekle ilgileniyorlar. E319 maddesi ise bu araştırmalardan bir tanesi. Ayrıca araştırmacılar, bu katkı maddesinin, bağışıklık sisteminin ikinci bir enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan "hafıza tepkisine" müdahale ettiğini öne sürüyor.
E319 katkı maddesi bazı ülkelerde yasaklı
Market raflarında zararlı katkı maddeleri ve koruyucu içeren gıdalar yer alıyor. Özellikle işlenmiş gıdalarda, fast-food ürünlerde, restoran yemeklerinde, kızartma yağlarında, cips ve hazır patlamış mısır gibi ürünlerin içinde bulunan Tert-butilhidrokinon (E319) maddesi bazı ülkelerde yasaklı. Bu ülkelerin başında da Japonya geliyor.
Sağlıkla kalın.
Kaynakça:
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je11.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Tert-Butylhydroquinone
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324907#How-tBHQ-impairs-the-immune-response
https://www.loc.gov/law/foreign-news/article/japan-executives-responsible-for-damage-caused-by-concealing-use-of-unauthorized-food-additive/
06.12.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Keçiboynuzu Pekmezi (230gr) - Eski Tadında
Artizan üretimin şahane bir sonucu olan, büyük bir emekle hazırlanmış, bir benzerini bulamayacağınız, dillere destan olmuş keçiboynuzu...
83,1 TL -
Tatlı Toz Biber (150gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Tatlı toz biberimizi acı sevmeyenler yemeklerini renklendirmesi ve tatlandırması için kullanabilirler. Ürün:...
115 TL -
Yerli Badem (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Balıkesir bölgesinde yetişen "Yerli Badem"lerimizi sizler için özel olarak topluyor ve...
470 TL
BENZER YAZILAR
-
Üşüdüğümüz için mi hastalanırız?
Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma nedenimiz, ne havanın soğuk olması, ne de üşümemizdir. Bunun pek çok nedeni vardır. Mesela vücut sıcaklığımızı koruyamamak nedenlerin başında gelir. Bir diğeri, mikropların soğuk değil, sıcak ortamlarda daha çok üremesinden ötürü, kapalı ve kalabalık ortamlarda, virüsün yayılma ihtimalinin artmasıdır. Bunlara, diğer nedenlerimizi ve uzman önerilerimizi de ekleyerek bir yazı hazırladık.
-
Un içindeki katkı maddeleri nelerdir?
Kullanımını kolaylaştırmak ve rahat işlenebilmesini sağlamak amacıyla üretimi sırasında unun içine çeşitli katkı maddeleri ekleniyor. Bu maddeler nedir ve sağlığımıza ne şekilde etki eder?
-
Önemli bir baharat: Karabiber
Bir yemeğin lezzetini veren en önemli malzemelerin başında hiç kuşkusuz baharatlar geliyor. Bu baharatların en sık kullanılanı olarak karabiber de, sofralarımızın en vazgeçilmez baharatı olarak karşımıza çıkıyor.
YORUMLAR