Dondurulmuş gıdalar nasıl çözdürülmeli?

Dondurulmuş gıdalar nasıl çözdürülmeli?

Gıdaları dondurarak saklama mutfak işleyişinde önemli yer tutuyor. Belli meyve sebzeleri mevsimi dışında tüketimi mümkün kılıyor, et gibi ürünlerin saklama sürelerini uzatıyor ve pratik yemek çözümleri yaratmamızı sağlıyor. Hangi meyve sebzelerin buzlukta saklanabileceğini ve besin değerlerini kaybetmemeleri içiin gıdaların ne şekilde dondurulması gerektiğini daha önce Sağlıklı Yaşam sayfamızda sizlerle paylaşmıştık. 

 

Doğru ürünleri doğru şekilde dondurmak kadar, onları doğru şekilde çözdürmek de önemli. Yanlış çözdürme yöntemleri gıdaların fiziksel ve kimyasal yapısını bozabilir, besin değerini düşürebilir. Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar.  Bu nedenle doğru şekilde çözdürülmeyen gıdalar, istenmeyen mikroorganizmaların üremesi nedeniyle besin zehirlenmesine neden olabilir.

 

Dondurulmuş Gıdaları Çözdürme İlkeleri

Evlerimizde standart halini almış olan -18 derece sıcaklığa sahip derin dondurucularda besinleri saklama süresi ortalama 3 aydır. Dondurucuya atarken, yiyeceklerin tazeliğinden ve temizliğinden emin olmak önemlidir. Dondurucu tamamen doldurmamak, içeride havanın dolaşımını sağlayacak alanlar bırakmak da gereklidir. Dondurulmuş bu gıdaları nasıl çözdürmemiz gerektiğiyle ilgili temel ilkeler ise şu şekilde:

 

• Bir defa dondurulup çözdürülmüş besinler, bir daha dondurulmamalı ve olabildiğince çabuk tüketilmelidir. Bu nedenle dondurucuya kaldırırken, tek kullanımlık porsiyonlar şeklinde kaldırmak genel bir kuraldır.

• Çözünme işlemi dıştan içe doğru olmaktadır. Gıdanın orta kısmı henüz çözünmeden, dış kısımlarında mikroorganizma üremesi başlayabilmektedir. Bu nedenle gıdalar oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde veya yakınında, hafif ateşte veya direkt güneş ışığı altında bekletilerek çözdürülmemelidir. Sıcaklığın kontrol altında olduğu buzdolabının iç ve alt raflarında bekleterek yavaş yavaş çözdürme en uygun yöntemdir. 

• Bazı balıkları, deniz ürünlerini, meyveleri ve baklagilleri su altında çözdürmek de mümkündür. Burada suyun her daim akar vaziyette olması, sıcaklığının 21 derecenin üzerinde olmaması, suyun gıdaya direkt olarak temas etmemesi gerekmektedir.

• Çözülürken damlayan suların başka yiyeceklere bulaşmasını engellemek için, gıdalar buzdolabına mutlaka bir kap içerisinde konulmalıdır.

• Çözdürülmüş besinler bekletilmemeli, hemen pişmeye alınmalıdır.

• Çiğ etler çözdürüldükten sonra pişirilip tekrar dondurulabilir. Ancak dondurulmayacaksa aynı gün içinde, mümkünse tekrar tekrar ısıtılmadan, bir kerede tüketilmelidir.

• Bezelye, ıspanak, bamya gibi dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden pişirilmelidir.

• Daha hızlı çözünmesini sağlamak amacıyla gıdalar bıçak gibi araçlarla kesilmemeli ve parçalanmamalıdır.

 

Sağlıkla kalın.

 

Kaynaklar

https://gidalab.tarimorman.gov.tr/sanliurfa/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=14&Liste=Slogan

https://akademik.adu.edu.tr/myo/cine/webfolders/File/ders%20notlari/gida%20temel%20islemler%20II.pdf

 

02.08.2020

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ