Doğru zeytinyağı nedir?

Ölmez Ağacı olarak da bilinen zeytin ağacı hiç kuşkusuz ki doğanın bize en büyük armağanı. İnsanlar ise tarih boyunca büyük bir emekle yetiştirdikleri bu şifa kaynağı ağacın küçük hediyelerini en güzel yollarla kullanmaktalar.
Zeytin ağacından elde ettiğimiz meyve suyuysa Zeytinyağı olarak hem sofralarımızın baş ucu hem de birçok sağlık sorunu için en büyük yardımcımız olmuş durumda. Yemeklerimizin tat kaynağıyken cilt, saç ve sindirim sistemi sağlığı için faydaları saymakla bitmemektedir. Ancak günümüzde zeytinyağının şifasına ulaşmak hiç de kolay değil. Büyük emekler ve belirli bütçeler harcanarak elde edebildiğimiz zeytinyağı yanlış yollarla sofralarımıza ulaştırılmaya çalışılıyor. Peki, hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Zeytinyağının rengi elde edildiği ağacın türüne göre farklılık göstermektedir. Bu noktada renk tek başına sizin için yanıltıcı bir unsur olabilir. Öncelikle aldığınız yağın asidik değerinin oleic asit cinsinden en fazla %0,8 olduğunu ambalajı üzerinden kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Fakat bazı ısıtma yöntemleriyle asit değerini %0,1’ e kadar indirmek günümüzde mümkün. Bu nedenle sizleri en doğru sonuca götürecek yöntem yağın kokusuna ve tadına bakmaktadır. Zeytinyağının bulunduğu kabın kapağını açtığınızda meyvemsi bir koku sizi karşılar. Bu koku birçok meyve kokusunun harmanlanmış hali gibidir. Hafif ve yumuşak esansı sizleri rahatsız etmez. Hakiki zeytinyağının tadı bir yudum aldığınızda hafif bir burukluk hissettirir. Bu burukluk elma çekirdeği veya olmamış yeşil zeytin acılığına sahiptir. İlk yudumu aldıktan sonra sadece boğazınızda acılığı hissetmeniz gerekmekte. Yemek borunuza doğru inen bir yanma hissetmeniz doğru zeytinyağından uzakta olduğunuzu göstermektedir. Aldığınız zeytinyağının hakikiliğinden hala şüpheniz varsa yağın dolapta donup donmadığını gözlemleyebilirsiniz. Zeytinyağı 4-5 derecede bulanık bir görünüme sahipken; 0 derece ile 6 derece arasında donar. Yağın donması kalitesini etkilemez ancak küçük bir kaba koyarak donup donmadığını daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Zeytinyağınız katılaşıyorsa doğru zeytinyağına ulaştığınızı söyleyebiliriz. Bölge bölge katılaşma gözlemlemediğiniz yerler katkı maddesinin habercisidir. Bu yüzden yağın tamamının katılaşması gerekmektedir. Son olarak alınan yağın fiyatı bir başka gösterge olabilmekte. Zeytinyağı belirli bir maliyetle üretilebilmektedir ve bunun altında satılması da mümkün değildir. Küçük bir tüyo daha: raf ömrü 18 ay olan zeytinyağınızın güneş ışığı almayan serin bir yerde, ağzı kapalı olacak şekilde muhafaza etmeye dikkat edin.
Hakiki zeytinyağına ulaşmak için harcadığınız emek yağdan alacağınız tat ve şifaya değmez mi sizce de?
04.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
89,9 TL
Salamura Siyah Zeytin (300gr)
Önceleri yeşilken, doğal fermantasyon sonucu siyah renk alan zeytinlerimizi kısa sürede elde etme kaygısı olmadan, özel kuyularda...
-
499 TL
Zeytinyağı (750ml)
Kendi doğal döngüsünde yetişmiş zeytinlerimizin herbirinin özenle toplanarak, bekletilmeden soğuk sıkıma gönderilmesi ile elde edilen zeytinyağımız, hiçbir...
-
129,9 TL
Yeşil Zeytin (300gr)
Artizan yöntemlerle hazırlanan bu yeşil zeytin, kimyasalların ve katkı maddelerinin icat edilmediği dönemlerde nasıl yapılıyorsa işte o...
BENZER YAZILAR
-
Zeytinyağının asiditesi ne ifade eder?
Zeytinlerin yetiştiği bölgenin havası, suyu, toprağı, zeytin ağacının ve tanelerinin ne kadar sağlıklı olduğu, üretim süreci ve üretim şekli zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlardır. Zeytinyağları üretim şekillerine göre sınıflandırılırlar. Peki zeytinyağı çeşitleri nelerdir, zeytinyağının asiditesi nedir ve neden önemlidir?
-
Polifenol ve zeytinyağı açısından önemi
Polifenoller bitkilerde bulunan kimyasal bileşenlerdir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyici etkilerinden dolayı dokuların daha genç kalmasını ve iyi çalışmasını sağladıkları için önemli antioksidanlardır. “Poli” Latincedeki “çok” anlamından gelmektedir ve polifenol kelimesi çok sayıdaki fenol halkası gruplaşmaları anlamını taşır. Bir bitkinin içerdiği her polifenolün farklı bir biyolojik özelliği vardır. Polifenoller bitkilerin renklenmelerinde görev alırlar. Güzel bir örnek olarak sonbaharda ağaç yapraklarının renklerinin sararmasına polifenoller neden olurlar.
-
Zeytinyağını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlık ve lezzet açısından eşi ve benzeri yoktur zeytinyağının. Çeşit çeşit zeytinyağı raflarda veya pazarlarda yerini alırken, hangisini, nasıl seçmeliyim konusu birçoğumuzun kafasını karıştırır. Peki doğru zeytinyağını seçmek için nelere dikkat etmek gerekir?
YORUMLAR