Çocuklarınızı hangi sporlara yönlendirebilirsiz?

Çocuklarınızı hangi sporlara yönlendirebilirsiz?

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme hayatımızda ne kadar önemliyse, günlük aktiviteler ve spor da aynı derece önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşamın temellerini güçlü bir şekilde atmak için ise, çocuklarımızı erken yaşta spora yönlendirmek gerekmektedir.

Sağlıklı yaşamın bütünlüğünü oluşturan fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığın temelinde spor yatmaktadır. Başlıca iskelet ve kas sisteminin gelişip kuvvetlenmesi, kan dolaşımının düzenlenmesi ve hormonların düzenli çalışmasına yardımcı olan spora ne kadar erken yaşta başlanırsa vücut gelişimi için o kadar yararı olmaktadır. Küçük yaşta başlanan spor sağlıklı büyümeye yardımcı olur, gelecek dönemde kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obeziteye karşı koruma sağlar, çocukların sosyal ve psikolojik anlamda güç kazanmalarına olanak sağlar. Sağlıklı ve zinde olmanın yanı sıra, gelecekte de spor alışkanlığının devam etmesi ve mutlu bir birey olabilmek için de spora erken yaşta başlamak oldukça önemlidir. Peki, erken yaşta çocuğunuzu yönlendirebileceğiniz en doğru sporlar hangileridir?

Genel olarak çocukların 1-6 yaş arası dönemde sırasıyla refleksel, ilkel ve temel hareketleri gelişir. Bu dönemden sonra ise daha kompleks olan kuvvet, denge, hız ve dayanıklılık becerileri giderek gelişmeye başlar. Bu en temel becerilerin geliştiği 1-6 yaş arası dönemde çocuklara önerilen sporların başında jimnastik ve yüzme gelmektedir.

Her çocuk en az 3 yaşını doldurduktan sonra jimnastiğe başlayabilmektedir. Tüm spor branşlarının temelini oluşturan jimnastik, çocukların kas-kemik yapılarının güçlenmesine, sinir-kas koordinasyonları ile motor nöranların gelişmesine, vücudun esneklik kazanmasına, denge, kuvvet ve çabukluk yeteneğinin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Jimnastik hem kız hem erkek çocuklarının yönlendirilebileceği bir spordur. Spora jimnastik ile başlayan çocuklar bedenlerinin daha bilinçli kullanmayı öğrenirler ve gelecekte daha sosyal ve dışa dönük bireyler olarak hayatlarına devam ederler.

Küçük yaşta sıklıkla yönlendirilen bir düğer spor ise yüzmedir. Çocuklar genellikle 5 yaşından sonra yüzmeye başlayabilirler. Vücut kaslarının bir bütün olarak çalışmasını sağlayan yüzme, kasların güçlenerek vücut koordinasyonunu sağlar. Esneklik ve yumuşaklık gerektiren yüzme, bu nedenle erken yaşta başlanacak en ideal sporlardan birisidir. Hem kız hem erkek çocuklarına hitap eden yüzme, ayrıca suyun sakinleştirici etkisi nedeniyle özellikle hiperaktif çocuklar üzerinde oldukça etkilidir. Kalp kasını en iyi çalıştıran spor olan yüzme sayesinde gelecekte kalp rahatsızlıkları, felç ve obeziteye karşı önemli ölçüde koruma sağlanmaktadır.

Jimnastik ve yüzmeden sonra çocukluk döneminde başlanan bir diğer yaygın spor tenistir. 6-7 yaşından sonra başlanması önerilen tenis, çocuklarda tepkilerin kontrol edilmesi ve refleks hareketlerinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tenis oynayan çocukların bel ve bacak kasları kuvvetlenmektedir. Ayrıca denge, esneklik, hız ve vücut koordinasyonun sağlanması açısından da tenis hem çocukluk hem gelecek dönemde oldukça etkili bir spordur. Bireysel bir spor olan tenis sayesinde sorumluluk bilinci yüksek olan ve hayatta tek başına ayakta durabilen bireyler yetiştirilebilmektedir.

Çocukların voleybol, basketbol ve futbol gibi takım sporlarına 10 yaşından sonra yönlendirilmesi önerilmektedir. Takım sporları sayesinde çocuklar, görev bilincini ve bir takımın parçası olmanın sorumluluğunu öğrenmektedirler. 12 yaşından sonra ise atletizm, kürek, okçuluk, halter, boks, güreş ve bisiklet gibi daha dikkat gerektiren sporlara yönlendirilebilirler.

 

Kaynakça

Baltacı, G., & Tedavi, F. (2008). Çocuk ve Spor. Ankara: Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Birinci Basım: Şubat. ISO 690

Durukan, H., Koyuncuoğlu, K., & Şentürk, U. (2016). Okul Öncesi Çocuklarda Temel Cimnastik Programının Motor Gelişim Açısından İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(2), 131-140.

Medved, R., Fabečić-Sabadi, V., & Medved, V. V. (1986). Echocardiographic findings in children participating in swimming training. International journal of sports medicine, 7(02), 94-99.

Weiss, M. R., Kimmel, L. A., & Smith, A. L. (2001). Determinants of sport commitment among junior tennis players: Enjoyment as a mediating variable. Pediatric Exercise Science, 13(2), 131-144.

Ölçücü, B., Canikli, A., Ağaoğlu, Y. S., & Erzurumluoğlu, A. (2010). 10-14 yaş çocuklarda tenis becerisinin gelişimine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi. Journal of Physical Education and Sport Sciences, 12(2).

Perkins, D. F., Jacobs, J. E., Barber, B. L., & Eccles, J. S. (2004). Childhood and adolescent sports participation as predictors of participation in sports and physical fitness activities during young adulthood. Youth & Society, 35(4), 495-520.

Ziyagil, M. A., Zorba, E., Bozatlı, S., & İmamoğlu, O. (1999). 6-14 yaş grubu çocuklarda yaş, cinsiyet ve spor yapma alışkanlığının sürat ve anaerobik güce etkisi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(3).

18.01.2018

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ