Çocukların uyku düzeni ve obezite arasındaki ilişki

Çocukların uyku düzeni ve obezite arasındaki ilişki

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, düzenli uyuyan çocukların obeziteye yakalanma ihtimali daha düşük. 

 

Bu araştırmada, ailelere çocuklarının 3 yaşındaki rutinleri (saat kaçta uyudukları vb.) soruldu ve bu verilere göre çocuklar 11 yaşına geldiğinde, onların boyu ve kilosu ölçüldü ve obez olup olmadıklarına bakıldı. 11 yaşındaki obez çocukların, obezitesinin nedeninin daha küçükken yaşadıkları düzenle ilgili olup olmadığı araştırıldı. Araştırmacılar küçük yaşta uyku düzeni olmayan çocukların ileriki yaşlarda obeziteye yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu buldu. 

 

Düzensiz uykunun doğrudan obeziteye yol açtığı söylenemese de, çocukta daha az sağlıklı bir hayat tarzı oluşturduğu söylenebilir. Diğer taraftan, ileriki yaşlarda obeziteye yakalanan çocuklar küçükken kötü bir beslenme ve spor düzenine de sahip olabilirler. 

 

Nasıl bir araştırma?

 

Yapılan araştırma Ohio Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’ndeki, Temple Üniversitesi’ndeki ve Londra Üniversitesi’ndeki araşıtırmacılar tarafından yapılmış, Uluslararası Obezite Dergisi’nde basılması için kabul almıştır. Bu çalışma 3 yaşındaki çocukların yemek zamanı, uyku zamanı gibi rutinlerini gözlemleyen ve bunun 11 yaşında oluşabilecek obeziteye sebep olup olmadığını araştıran bir kohort çalışmasıdır. 

 

Araştırmacılara göre; küçük çocuklar düzenli rutinlerden yaralanıyor ve  belirli düzene alışmaları büyük çocuklara veya yetişkinlere kıyasla daha kolay oluyor. Ancak kendi düzenini oluşturma ya da rutinlere baktığımızda, bu çalışma bunların ileride oluşabilecek obeziteyle bağlantısını belirleyen bir çalışma olmamıştır. Bu nedenle arada bağlantılar olsa da obezitenin nedenini sadece uykusuzluk olarak belirlemek yanlış olur. 

 

Araştırma nasıl yapılmıştır?

 

Bu çalışma evinde  9 aylık bebeği olan 19,244 temsilci aile ile gerçekleştirilmiştir. İlk ev değerlendirmesi çocuk 9 aylıkken yapılmıştır. 3, 5, 7 ve 11 yaşındayken tekrarlanmıştır. Çocuk 3 yaşına geldiğinde çocuğunun günlük rutini değerlendirilmiştir. Ailelere, 3 yaşındaki çocukların kendi düzenini oluşturabilme yetisiyle ilgili bir anket yapılmıştır. 11 yaşına geldiklerinde ise obez olup olmadıklarını anlamak için  bu çocukların boyları ve kiloları ölçülmüştür. 

 

Araştırmacılar, uyku düzeni, kendi düzenini oluşturma yetisi gibi durumların 11 yaşında oluşabilecek obeziteyle bağlantısını modellemiştir. Ancak bu modelde etnik köken, ailerinin eğitim durumu, çocuk sahibi oldukları yaş, evlerinin büyüklüğü ve gelir düzeyleri gibi faktörler de bulunuyor. En son yapılan örnekte 10995 çocuk çalışmadaki bütün ölçekleri tamamlayıp veriyi oluşturmuştur.

 

Araştırmanın sonuçları nelerdir?

 

3 yaşındaki çocukların % 41’inin uyku düzeni, %47’sinin yemek düzeni var. % 23’i günde 1 saatten fazla televizyon izlemiyor. 11 yaşına geldiklerinde % 6.2’si obezite sorunu yaşıyor. Obezite sorunu yaşayan çocukların aileleri genellikle düşük eğitim düzeyi olan ve düşük gelirli aileler.

 

Düzenli uyku, yemek ve az televizyon izleme duygusal düzeni de olumlu yönde etkilerken, sadece düzenli yemek yeme bilişsel düzene fayda sağlıyor.

 

3 yaşında düzensiz uykuya sahip olan çocukların çoğu 11 yaşına gelince obezite problemi yaşıyor ve duygusal düzenleri zayıf oluyor. Televizyon izleme süresi ile obezite arasında bağlantı kurulmamış ve ilginç bir şekilde yemek düzeni olmayan çocukların obezite problemi yaşama olasılığı daha düşük bulunmuştur. 

 

Sonuç

Bu çalışma çocukların rutinlerinin ve davranışsal düzenlerinin ileriki yıllarda obeziteye yol açıp açmadığını araştırmayı amaçladı.  Ancak bu araştırma yapılırken fiziksel aktivite ve diyet gibi faktörler araştırmaya dahil edilmemiştir. Bu nedenle düzensiz uykunun genel sağlık açısından sorun oluşturduğunu söylemek mümkün ama diğer faktörleri göz ardı ederek obezitenin tek nedeni uyku düzensizliği demek doğru olmaz.

 

Genel olarak, küçük yaştaki çocukların düzenli bir rutinlerinin olması onlar için yararlı olabilir. Ancak bu araştırma, “eğer çocukların uyku düzeni yoksa, ileriki yaşlarda kesinlikle obez olur” düşüncesini kanıtladığını söyleyemeyiz.

 

22.10.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ