Bozuk süt nasıl anlaşılır?

Süt ömrü çok kısa olan bir gıdadır. Sütün bozulması içeriğindeki mikroorganizmaların sütün şekerini tüketmesi ile sütün şekerinin azalması ve bitmesi sürecidir. Isıl işlemler uygulanarak içeriğindeki mikroorganizmalardan arındırılarak sütün ömrü uzatılabilse de, ömrünün sonunda veya havayla temas ettiğinde ve uygun koşullarda saklanmadığında süt daha kısa sürede bozulur. Sağlıklı süt tüketimi için ise sütün bozulduğunu anlamak önemlidir. Sütün bozuk olup olmadığını anlamak için kıvamına, kokusuna, rengine ve tadına bakabilirsiniz.
Kıvamı
Süt akıcı bir sıvıdır. Bozulmaya başlayan sütün kıvamı yoğunlaşır. Bozuk halde çok bekletilen sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Ayrıca bozulan süt kısık ateşte pişirildiğinde dibe çöker veya topaklanma yapar.
Kokusu
Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak etkili yollardan biridir. Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Koku ekşi bir kokudur.
Rengi
Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde köpükler oluşmaya başlar.
Tadı
Sütün bozulması ile tadı ekşimeye veya acılaşmaya başlar.
Sütü ziyan etmeden bozulma aşamalarında dönüştürerek değerlendirebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
08.03.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
79,9 TL
Propolis Arı Sütü Ham Bal-Beeo (190gr)
Ham bala YETİŞKİNLERE uygun ölçülerde arı sütü ve propolis karıştırılarak hazırlanmış bu karışım ideal ölçü ve kıvamda...
-
59,4 TL 55,9 TL
Yumurta (30 adet)
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş topraklarımızda...
-
39,9 TL
Trakya Taze Kaşar (500gr)
Çiftçi Ailesi'nin geleneksel yöntemlerle hazırladığı, sütün lezzetini alacağınız, yüksek kalitede taze kaşar peyniri Eski Tadında'ya özel olarak...
BENZER YAZILAR
-
Lahana turşusu nasıl yapılır?
Güçlü bir antioksidan olan lahana, bağırsak sağlığını korumaktan tutun, bağışıklığı güçlendirmeden, göz sağlığına kadar pek çok faydası olan bir sebzemizdir. Şu sıralar tam mevsimi olan lahanaları daha uzun süre tüketmek için turşu yapmak isterseniz, sizler için hazırladığımız kolay tarifi deneyebilirsiniz. Hem de bağırsaklarınız için güçlü bir probiyotik kaynağı yaratmış olursunuz.
-
E319 nedir, bağışıklığımızı nasıl bozabilir?
Tert-butilhidrokinon ya da bir diğer ismi ile E319; gıda sanayisinde kullanılan sentetik bir antioksidandır ve bir katkı maddesidir. Sentetik antioksidanlar işlenmiş gıdaların bozulmasını önleyen maddelerdir. Özellikle restoranlarda yoğun olarak kullanılan kızartma yağlarının içinde bulunmaktadır.
-
Şirden maya ile evde peynir yapımı tarifi
Şirden mayası; buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden ya da bir diğer adı ile şırdan olarak adlandırılan bölgesinden elde edilmektedir. Hayvanların bu bölgesinde anne sütünü sindirmek için rennin adında bir enzim salgılanır ve şirden mayası buradan elde edilir. Şirden mayasından elde edilen peynirler probiyotik özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
YORUMLAR