Bebeğimi hangi gıdalardan uzak tutmalıyım?
Bebekler için en sağlıklı gıda ilk altı ay boyunca anne sütü. Bebeğiniz mecburi bir sebeple anne sütü alamıyorsa, neyseki onun yerine geçecek formül mamalar var. Altıncı aydan sonra ise, gelişimine devam eden bebeğinize artık anne sütü/formül mama tek başına yeterli olmayacağı için ek gıdalara yavaş yavaş başlanması öneriliyor. Bebeğinize ek gıdalar vermeye başlamanızdan iki yaşına gelene kadar bazı gıdalardan çeşitli sebeplerle uzak tutmanız büyük önem taşıyor. Peki, bebeğinizi hangi gıdalardan ne sebeple uzak tutmalısınız?
İnek sütü, bu yasaklı gıdaların en başında geliyor. Çocukların süt içmesinin hep iyi olduğunu düşünmüşüzdür ama 1 yaşına kadar kesinlikle değil. Ondan sonrası da tartışmalı olsa da 1 yaşından küçük bebekler için inek sütü kesinlikle önerilmiyor. Çünkü inek sütünde bulunan proteinler, bebek sindirim sisteminde kolaylıkla sindirilemeyeceği için kabızlık, böbrek rahatsızlıkları ve demir eksikliğine neden olabiliyor.
Tuz, bebeğinizin henüz gelişimini tamamlamamış böbrekleri için oldukça tehlikeli bir maddedir. Vücuttan atılamayan fazla tuz, bebeklerde susuzluk problemleri yaratabilir. Gelecekte kalp ve damar hastalıklarına neden olacak fazla tuz özellikle 1 yaşına kadar kesinlikle uzak durulması gereken gıdalardandır. Kendi hazırladığımız yiyeceklerinde tuz kullanmamakla birlikte, salça ve turşu gibi yüksek tuz içeriği olan gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir.
Şeker de tuz gibi, bebeklerden mutlaka uzak tutulması gereken bir gıdadır. Besin değeri bulunmayan şeker, bebeklere iştahsızlık problemi yaratmasının yanı sıra, erişkin dönemde diş çürüğü ve obezite problemlerinin en temel nedeni olarak gösterilmektedir. Şekerle birlikte, şeker içeren her türlü gıda bebeklerden uzak tutulmalıdır. Besinleri tatlandırmak amacıyla şeker yerine, pekmez veya kuru meyveler tercih edilmelidir.
Bal da 1 yaşına kadar yasak gıdalar arasındadır. İçinde bulunan çiçek tozlarının bebeğinizde alerji oluşturabileceği gibi, erişkinlerde mide asitleri tarafından bu çiçek tozları yok edilmesine rağmen bebeklerde mide asidi miktarı düşük olduğu için yok edilemeyerek mide bulantısı, kusma ve ishal gibi problemlere de neden olabilir.
Bakla, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliğinden kaynaklanan ve ülkemizde bebeklerde çok sık görülen favizm hastalığı, bakla tüketimi ile ortaya çıkar ve ciddi sağlık problemlerine neden olur. Kan hücrelerinde ani yıkıma yol açarak kansızlığa neden olur. Bu risk nedeniyle, bebekler 2 yaşına kadar bakladan uzak durmalıdır.
Narenciye gıdalar, içeriğinde bulunan fazla asit miktarı nedeniyle bebeğinizde ortaya çıkabilecek pişik, döküntü ve karın ağrısı problemlerine neden olabilir.
Bu temel gıdaların yanı sıra, çikolata ürünleri, soslar, kabuklu deniz ürünleri, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş şarküteri ürünleri, diyet ürünler, konserve ve dondurulmuş gıdalar ve her türlü hazır gıdadan uzak durmakta fayda vardır. Ayrıca, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için doğal gıdaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.
Sağlıkla kalın.
Kaynaklar:
floridahealth.gov
guncelanne.com
kidshealth.org
nhs.uk
parent.com
21.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Beyaz Dut Reçeli (450gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Reçel yapmak bizim en keyif aldığımız üretimlerden. Meyvelerin seçiminden temizlenmesine, pişirilme tekniklerine...
94,78 TL -
Ethiopia Öğütülmüş Kahve (250gr) - Noir Pit Coffee
Noir Pit'in tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kahvenin anavatanı Etiyopya günümüzde kaliteli kahvenin adı olup eşsiz tadıyla dünyanın en...
439,9 TL -
Kaan Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı (5lt, Soğuk Sıkım) - Bilgem Zeytincilik
Ödüllü, erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağı, "Kaan Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı". Kuzey Ege’de Balıkesir, Burhaniye ve Gömeç’te,...
2750 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Kuru meyveli bebek muhallebisi
Bebeğiniz katı gıdalar almaya başladıktan sonra ona yedireceklerinizi çeşitlendirebilmek için türlü türlü tarifler deneyebilir, hem sizin içinize sinen hem de onun seveceği sonuçlar elde edebilirsiniz. Buna katkıda bulunabilecek bir tarifi paylaşmak istiyoruz.
-
Bebekleri katı gıdaya alıştırmanın 10 yolu
Doğru beslenmenin önemini biliyor ve kendi hayatınızda sağlıklı yiyeceklerle beslenmeye özen gösteriyorsanız bebeğinize de bu şekilde bir yeme alışkanlığı kazandırmak kolay olacaktır. Eğer ileride çocuğunuz patates kızartması için can atarken, brokoliye burun kıvırmasın istiyorsanız, bu alışkanlıkları kazandırmaya çocuğunuz bebekken başlamalısınız. “Peki ama nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Detayları bu yazımızda...
YORUMLAR