Bakteri ve virüs arasındaki fark nedir?

Bakteri ve virüs arasındaki fark nedir?

Bakteriler ve virüsler sadece mikroskop altında görülebilecek kadar küçüktürler. Bakterilerin bazıları ve virüsler enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon hastalıklarında bakteri veya virüs kaynaklı olduğu karıştırılabiliyor, fakat aralarındaki farklar çok fazladır. 

 

Bakteriler virüslere göre daha kompleks, sert ve ince bir zarla çevrili tek hücreli canlılardır. Yapılan araştırmalarda bazı bakteri türlerinin çok sıcak, çok soğuk veya radyasyonlu ortamlarda dahi hayatta kalabildikleri keşfedilmiştir. Kendi kendilerine çoğalabilirler ve bildiğimiz gibi insan vücudunda da yaşamaktadırlar. Bakterilerin çoğalabilmek ve gelişebilmek için canlı hücrelere ihtiyaçları yoktur. Canlı olmayan maddeleri kullanarak çoğalabilirler. Bakterilerin büyük çoğunluğu yararlıdır. Atıkları parçalarlar, vitamin üretirler. Sütü peynire, yoğurda çevirirler. Vücudumuzda yiyecekleri sindirmemize, hastalık yayan mikropları yok etmeye yardımcı olurlar.

 

Virüsler bakterilere göre çok küçüktürler. Öyle ki en büyük virüs bile en küçük bakteriden daha küçüktür. Sadece protein bir kılıf ve DNA ya da RNA taşıyan bir çekirdekten oluşurlar. Virüsler canlı bir hücreye girmeden yaşayamazlar. Bu özellikleriyle de bakterilerden ayrılırlar. Girdikleri hücrelerin çekirdeklerine kendi kodlarını aktararak hücreyi virüs üretmesi için programlarlar. Yeni virüs üretilince o hücreyi yok ederler. Bu nedenle virüslerin tamamı zararlıdır.

 

Virüslerin saldırı eğilimleri genellikle bağışıklık sistemi zayıfladığı anda artar. Bu da viral enfeksiyonlara neden olur. Suçiçeği, HIV, soğuk algınlığı, çocuk felci ve kızamık viral enfeksiyonlara örnektir. Herhangi bir virüs hücreye zarar vermeye başladığı anda hücre tarafından tanınır ve savunma mekanizması geliştirilir. Bu nedenle kızamık, kabakulak, suçiçeği gibi hastalıklara sadece bir kez yakalanılır. 

 

Enfeksiyon hastalık yapıcı bir mikroorganizmanın insan vücuduna girerek herhangi bir organda yaşaması ve çoğalması anlamına gelir. Bazı enfeksiyonlar kendi kendilerine geçerken bazıları için ilaç şarttır. Birçok kişi bir enfeksiyona bakterinin mi yoksa virüsün mü neden olduğunu bilemez. Bu fark çok önemlidir. Çünkü bunu bilmeden doğru tedavi uygulanamaz. 

 

Virütik hastalıklar için aşı kullanılır. Bakteriyel hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılır. Antibiyotikler bakterileri öldürür ve çoğalmalarını engeller. Enfeksiyona neden olan bakteriler patojeniktirler. Genellikle boğaz, kulak, cilt enfeksiyonları ile menenjit gibi hastalıklara neden olurlar. Antibiyotikler sayesinde günümüzde bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele kolaylaşmıştır. Bakteri enfeksiyonlarının ağır seyrettiği ve tedavi edilmezse büyük zararlara yol açtığı bilinmektedir.

 

Bakteriyel enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonların farklılıkları olmasına rağmen, benzerlikleri vardır. Bu nedenle enfeksiyon durumunda profesyonel tıbbi destek şarttır. Antibiyotiklerin bilinçli şekilde, doktor kontrolünde kullanılması hastalıklara karşı savaşmak için çok önemlidir.

 

Sağlıkla kalın.

20.03.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ