Akdeniz’e özgü bir lezzet: Şevketi Bostan

Şevketi bostan papatyagiller ailesinden yaklaşık 60 cm boylarında yeşil dikenleri ve uzun beyaz kökleri olan yıllık dikenli bir bitkidir. Genellikle Akdeniz ülkelerinde Portekiz’den İran’ın doğusuna kadar olan bölgede yetiştirilir. Ülkemizde ise en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir.
Halk arasında şevket otu, bostan otu, diken otu ya da kenker dikeni gibi isimlerle de bilinir. Kasım aylarında çıkan bir kök bitkidir ve İlkbahar’a kadar pazarlarda satılır.
Şevketi bostan Girit mutfağıyla özdeşleşmiş bir kök sebzedir. Girit’ten Batı Anadolu’ya göç eden Girit Türkleri şevketi bostanı Batı Anadolu mutfağı ile tanıştırmışlardır. Genellikle kemikli kuzu eti ile pişirilerek ya da haşlanıp salata olarak tüketilir. Girit’te ise arapsaçıyla ya da enginarla birlikte pişirilerek tüketilmesi yaygındır.
Şevketi bostan asırlardır tedavi amaçlı tüketilen bir bitkidir. Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılan bitkilerden birisidir. Şevketi bostanın faydalarını sıralamak gerekirse:
• Karaciğeri temizler.
• İdrar söktürücü özelliği vardır.
• Hemoroid ve ishali önlemede etkilidir.
• Böbrek taşı düşürmeye ve kum dökmeye yardımcı olur.
• Sindirim ve safra salgılarını artırır.
• Doku ve damar büzücü özelliğiyle kanamaları durdurur.
Şevketi bostan pazarlarda köklerinden ayrılmış olarak satılır. Fakat bahçeden direk toplanıp mutfağa getirilmiş ise temizlenmesi için uygulanacak birkaç adım vardır. İlk olarak eldiven giyilip dallarda bulunan yeşil dikenli kısımlar ayrılır. Sonra kökteki odunsu kabuklar kazınır ya da ince bir şekilde soyulur. Soyulmuş kökler ince uzun şeritler halinde doğranır. Köklerde kararan kısım varsa kesilerek atılır. İnce uzun şeritler parmak uzunluğunda dilimlenir. Dallar birkaç parçaya bölünerek güzelce yıkanır.
Şevketi bostan bir tencerede tuzlu su içerisinde 20 dk. kaynatıldıktan sonra üzerine dövülmüş sarımsak, yağ ve limonlu sos eklenerek salata şeklinde tüketilebilir. Kuzu etli yemeği de çok sevilerek tüketilen bir Ege yemeğidir. Zeytinyağlı yemeği de yapılabilir.
Sağlıkla kalın.
01.03.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Sade Fıstık Ezmesi (2kg, %100 Yer Fıstığı) - Mıstık Fıstık
Sade fıstık ezmemizin 2kg'lık seçeneği, %100 yer fıstığından elde edilmiştir. Şeker, katkı maddesi ve gluten içermeyen bu...
1100 TL -
Organik Kuru Fasulye (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun verimli ovalarında organik tarım esasları ile...
155 TL -
Organik Buğday Ruşeymi (175gr) - Essen Organik
Essen Organik'in organik buğday ruşeymi Eskitadında.com'da. Buğday ruşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın özüdür. Vitamin ve mineral...
116,79 TL
BENZER YAZILAR
-
Üçüncü nesil kahve: Adil,sürdürülebilir, nitelikli
Kahveye olan ilgi ve merakımız her geçen gün artarken geçmişten bu güne kahvenin geçirdiği dönüşümlere bu yazı ile yakından bakıyoruz.
-
Ebegümecinin kullanım alanları
Küçük bir hazine olan ebegümeci her yerde yetişebilir ancak tarlalarda ve çalılıklarda daha sık rastlanır.
-
Kakao nedir? Nerelerde üretilir? Ham kakao nedir?
Kakao adını Latincede “tanrıların besini” anlamına gelen “Theobromocacao” kelimesinden alır. Çoğunlukla Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao kolestrol içermez, dolayısıyla bitter çikolata da kolesterol içermez. Kakao bakır, magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Doğal yollarla fermente edilen ve ısıl işleme tabi tutulmayan kakaolar “ham kakao” olarak adlandırılır.
YORUMLAR