Solucan gübresi

Artık kaliteli sebze ve meyve bulmanın zorlaşmasının en önemli nedenlerinden birisi, bitkilerin bulunduğu toprak içerisindeki besin maddelerinin zenginliğinin azalması ve bu nedenle bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişememesi olarak görülmektedir. Bu durum, zaman içerisinde tarım ve çiftçilikte gübre kullanımına yönelmeye neden olmuştur. Doğal ve organik tarımda ise organik gübreler kullanılmaktadır.
En verimli organik gübre çeşitlerinden olan solucan gübresi, gıda atıklarını ayrıştıran toprak solucanlarının bu organik atıkları sindirim sistemlerinden geçirmeleri sonucu elde edilen organik bir gübredir.
Solucanlar, tüm vücutlarında ve sindirim sistemlerinde koruyucu özellikteki sölom sıvılarını bulundurur. Ayrıştırma sırasında bu sıvılar gübreye geçerek bitkilerin direncini artırır. Ayrıca toprak solucanlarının sindirim sisteminde birçok yararlı mikroorganizma, azot bakterileri, yararlı mantarlar, gelişme hormonları ve enzimler yer alır. Bu maddeler gübre içine geçerek toprağın zenginliğini ve evrimini arttırarak bitkilerin sağlıklı büyüyüp gelişmesine olanak sağlar.
Solucan gübresi içeriğinde diğer gübrelere kıyasla 5 kat daha fazla azot ve potasyum, 7 kat daha fazla fosfor ve 2 kat daha fazla kalsiyum barındırır. Ayrıca yapısında bulunan humik asit gibi organik maddeler sayesinde gübredeki organik madde miktarını arttırır. Solucan gübresinin organik madde miktarı %65 ile en üst seviyelerdedir. Toprak verimliliğini arttıran humus miktarı da, diğer gübrelere kıyasla solucan gübresinde oldukça fazladır.
Solucan gübresinin toprakta su tutma oranı fazladır. Bu sayede toprakta biriken kimyasallar arındırılır ve toprak doğal şekline kavuşmuş olur. Solucan gübresi diğer gübreler gibi, kullanım zamanı ve miktarında herhangi bir sınır bulunmadığı için fazla kullanımı elde edilecek hasatta herhangi bir sıkıntıya neden olmaz.
Solucan gübresi kullanılarak elde edilen besinler daha dirençli olacağı için, böcek ve parazitlere karşı ilaçlama gerekmemesini sağlaması da önemli bir özelliğidir.
Sağlıkla kalın.
10.08.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
76 TL
Doğal Yüz Kremi-Karma Ciltler (30ml)
Aromaterapi uzmanı Pelinka ile birlikte hazırladığımız bu doğal içerikli yaşlanma karşıtı yüz kremi sadece yenilebilir malzemeler içerir....
-
39,5 TL
Trakya Eski Kaşar (300gr)
Çiftçi Ailesi'nin geleneksel yöntemlerle hazırladığı, Trakya yöresine özgü üretilmiş bu eski kaşar Eski Tadında'ya özel olarak üretilmiştir....
-
22,95 TL 19,9 TL
Yerli Sarı Mercimek (1kg)
Artizan ustalarının tercihi, çok lezzetli bir mercimek türü olan sarı mercimek, yüzyıllardır ülkemizde, dağ köylerinde ilaçsız ve...
BENZER YAZILAR
-
Besinlerimiz COVID-19 ile mücadelemizi nasıl etkiliyor?
Devam eden COVID-19 (Koronavirüs) pandemisi insanlara birçok bakış açısı kazandırdı. Bir yandan bilimin ve insanlığın hastalığa karşı kısmi çaresizliğini gözler önüne sererken, öte yandan 8 ay gibi kısa bir sürede gerek tedavi, gerekse aşılama ile ilgili gelişmeler başımızı döndürüyor. Bu yazımızda pandemide beslenme ile ilgili dikkat çekici araştırmalara yer vermek istedik.
-
Siyah turp ile tarifler
Siyah turp; C vitamini, lif kaynağı ve antioksidan açısından zengin, en sağlıklı sebzelerden biridir. Özellikle, kış aylarında, hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı için düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Siyah turp vücuda potasyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineralleri sağlayan tam bir mineral ve vitamin deposudur.
-
Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka Çiftliği
Masanobu Fukuoka, 1913 yılında Güney Japonya’daki Shikoku adasında doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Fukuoka Gifu Üniversitesi’nde mikrobiyoloji okumuş ve toprak bilimcisi olarak görev yapmıştır. Modern tarım biliminin doğaya ve insana verdiği zararlardan etkilenerek işinden ayrılan Fukuoka, babasının çiftliğinde kendi tarım filozofisini yaratarak kendisinin geliştirdiği “hiçbir şey yapma” tarımı sayesinde beşte bir emekle modern tarım ölçülerinden daha da ilerde, sağlıklı ve verimli ürünler almayı başarmıştır.
YORUMLAR