Saçlarımız için organik boya kullanmalı mıyız?
Gıdalarımızda organik ve yerel üretim, kimyasalsız ürünleri tercih ederken, acaba saç boyalarımızda da organik ürün tercih etmeli miyiz?
Beyazları kapatmak, yüz hatlarını daha yumuşak gösterecek saç rengine sahip olmak ya da moda dünyasının son trendlerini yakalamak için kullanılan saç boyaları, kimyasal maddeler içermeleri nedeniyle uzun süreli kullanımda hem saçlara hem de vücut sağlığına zarar verebilmektedir. Saç boyasının bu zararlı etkilerinden korunmak için organik boyanın tercih edilmesi büyük bir öneme sahiptir.
Piyasada bulunan pek çok markanın değişik renklerdeki saç boyaları “güvenli” ürün olarak satılsa da, içerdikleri amonyak ve peroksit gibi kimyasal maddeler uzun süreli kullanımda saçlarda kırıklara, zayıflamaya ve dökülmeye sebep olabilir.
Organik saç boyaları ise tamamen doğal içeriklerden üretilir. Boyaların içeriğinde genellikle E vitamini, C vitamini, ısırgan otu, doğal oksidanlar, greyfurt çekirdeği özü, hayvansal ve bitkisel dokularda bulunan yağ asidi gibi bileşenler bulunur. Ayrıca papatya, aynısefa çiçeği, zerdeçal, safran, karanfil gibi doğal bitki özleri de organik saç boyalarında sıkça kullanılır. Organik boyaların en büyük avantajı ise içerdikleri amonyak oranın çok düşük olmasıdır.
Saçın doğal pH’ı 4,5 ile 5,5 arasındadır, kimyasal boyaların içeriğindeki amonyak sayesinde pH seviyesi yükseltilerek saç telleri şişirilir. Bu şekilde renk pigmentleri saçın içine kolaylıkla girer. Saç, amonyak içeren boya ile boyandığında boyanın kalitesine göre 10-15 arasında pH seviyesine çıkar. Saçın pH değerinin yükselmesi sonucu saçta nem, protein ve mineral kaybı meydana gelir. Bu nedenle saçta kuruluk ve hacimsizlik artar, rengin saçta kalma süresi azalır ve saçta kopmalar meydana gelerek saç sağlığı bozulur. Ayrıca amonyağın solunması ya da amonyaklı boyanın deriyle teması, dolaşım sistemine karışmasına ve uzun kullanımda kanser ve kimyasal zehirlenmeye sebep olabilir.
Organik saç boyaları amonyak içeriği nedeniyle iyi bir alternatif olurken, diğer kimyasal boyalar kadar etkili olup olmadıkları başka bir tartışma konusudur. Kimyasal saç boyaları saçın rengini 3-6 ay arası korumayı garanti ederken organik saç boyaları daha kısa süre dayanmaktadır. Organik saç boyası birkaç yıkamadan sonra rengini kaybedebilir. Bundan daha uzun süre saç rengini garantileyen ve ambalajı üzerinde “organik saç boyası” yazan ürünlerle karşılaşıldığında bu ürünlerin amonyak ve peroksit içermesi muhtemeldir.
Hamilelik ve emzirme sürecindeki kadınların hamileliğin ilk 3 ayında kesinlikle saçlarını kimyasal boyalarla boyatmamaları gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, organik amonyaksız saç boyaları oldukça güzel bir alternatif olacaktır.
Sağlıkla kalın…
01.06.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Ballı Fındık Ezmesi (200gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Akışkan formda, ekmeğe sürülebilir kadifemsi dokusu ile katkı, koruyucu vb. kimyasallardan ari...
269 TL -
Az Baharatlı Sucuk (Katkısız, Çocuklar İçin, 120gr) - Etin En İyisi
Doğal sucuklarımızın baharat oranını %30 azaltarak çok leziz ve sağlıklı parmak sucuklar hazırladık. Çiftliğimizde sadece doğal...
182 TL -
Organik Aronya (1kg)
Ülkemizde de üretimi başlayan aronya meyvesi, organik olarak Eskitadında.com'da. Organik aronya 250gr, 500gr ve 1kg olarak satışa sunulmuştur....
360 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
YORUMLAR