Pişirme kağıtları sağlığımıza zararlı mı?
Mutfakta hayatımızı kolaylaştırın malzemeler, araçlar ve gereçler her daim elimizin altında. Fırında kullandığımız pişirme kağıtları da hiç şüphesiz bu malzemelerin başında geliyor. Hamurlarımızı, etlerimizi hatta sebzelerimizi fırınlarken çoğu zaman pişirme kağıtlarını kullanıyoruz. Yemeklerimizin tepsiye ya da kullanılan kaba yapışmasını önleyen ve tepsilerin temizliğini koruyarak kullanım kolaylığı sağlayan pişirme kağıtları, hayatımızı kolaylaştırırken acaba sağlığımız açısından bir tehdit oluşturuyor mu?
Bir diğer adı yağlı kağıt olan pişirme kağıtları, içerisinde bulunan yağların sağlığımıza olan etkisi nedeniyle birçok bilinçli tüketici tarafından akıllarda soru işareti yaratmaktadır. Birçok tüketici, pişirme kağıdı yapımında özellikle kalp-damar sağlığımız için oldukça tehlikeli olan trans yağların ya da yine sağlığımızı tehdit eden doymuş yağların kullanıldığını düşünerek endişe duymaktadır. Fakat pişirme kağıtlarının yağlı dokusu, bilinen bu yaygın inanışın aksine yağlardan elde edilmemektedir.
Pişirme kağıtlarına yağlıymış gibi kayganlık sağlayan yapılar genellikle silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, kromstearat, vaks, reçine ve diyamant gibi endüstriyel yağ olarak adlandırılan katkı maddeleridir. Pişirme kağıtları, kağıtların bu maddelerle kaplanmasıyla elde edilir ve genellikle gıdaya teması tehlikeli olmayan maddeler olarak bilinmektedir. Fakat diyamant olarak adlandırılan maddenin petrol kökenli olduğu bilindiği için sağlık açısından risk taşıyabileceği ve bu nedenle diyament içeren pişirme kağıtlarının tercih edilmemesi gerektiği önerilmektedir. Bu yüzden, pişirme kağıtlarını alırken güvenilir markaları tercih etmeli ve mutlaka malzemesine dikkat etmek gerekmektedir.
Ayrıca pişirme kağıtlarını kullanırken ambalaj üzerinde yer alan talimatlara uyulması gerekmektedir. Genellikle 180 dereceyi aşan sıcaklıklara kullanılmaması önerilmektedir. Yüksek ısıda, pişirme kağıdının içinde yer alan maddelerin yapısı bozularak bu maddeler gıdalarla etkileşime geçebilir ve sağlığınızı tehdit edebilirler. Yine aynı şekilde pişirme kağıtlarını, fırının ısınması sırasında koymamanız gerekmektedir. Pişirme kağıtlarını mutlaka bir tepsi veya pişirme kabının içerisinde kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca pişirme kağıtlarının fırının ızgaralıkları ya da iç yüzeylerle direkt temasından kaçınmanız gerekmektedir. 180 dereceyi aşmadığı sürece mikrodalga fırınlarda da kullanabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
28.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Dana Pöç (500gr) - Etin En İyisi
Dana pöç, bağışıklık sistemini güçlendiren, kemik sağlığı açısından önemli bir yemektir ve dana omurgasının 5. veya 6....
280 TL -
İncir Reçeli (450gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Reçel yapmak bizim en keyif aldığımız üretimlerden. Meyvelerin seçiminden temizlenmesine, pişirilme tekniklerine...
265,19 TL -
Tatlı Toz Biber (150gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Tatlı toz biberimizi acı sevmeyenler yemeklerini renklendirmesi ve tatlandırması için kullanabilirler. Ürün:...
135 TL
BENZER YAZILAR
-
Mutfaklarımızdaki alüminyum tehlikesi
Fırında et, balık veya tavuk pişirirken, tepsiye fırında pişireceğiniz sebzeleri dizmeden önce veya tost makinesi kirlenmeden tost yapmak için hemen sereriz bir alüminyum folyo. Peki, bunun sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
-
Trans yağdan neden uzak durmalıyız?
Bilinçli tüketim alışkanlıkları arttıkça uzak durulacaklar listesinin ilk sıralarında yer almaya başladı trans yağlar. Satın aldığımız gıdalarının üzerinde “trans yağ içermez” ibaresini aramaya başladı gözlerimiz. Peki trans yağ tam olarak ne anlama geliyor? Zararları neler ve neden uzak durmamız gerekiyor?
-
Mikrodalga fırınlar zararlı mı?
Mikrodalga fırınlar hem hızlı hem de pratik olması nedeniyle oldukça kullanışlı. Ancak bazı insanlar her kolaylığın bir bedeli olduğuna inanıyor ve mikrodalga fırınların bedelinin de insan sağlığına zararı ve yaydığı radyasyon olduğunu düşünenler çok. Peki gerçekten mikrodalga fırınlar besinleri nasıl etkiliyor ve sağlığa zararlı mı acaba?
YORUMLAR