Oruç tutmak faydalı mı?

Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği bu günlerde uzun saatler aç kalmanın sağlığa ne gibi etkileri olduğu bir tartışma konusu. Acaba oruç tutarak vücudumuza zarar mı veriyoruz yoksa tam tersine sağlığımızı mı güçlendiriyoruz?
Bu soruya Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta’nın verdiği yanıt oldukça çarpıcı; oruç tutmanın obezite, diyabet, damar sertliği, hatta kanser gibi birçok hastalığın önüne geçmekte etkili olduğunu söylüyor. Literatürde de bunu destekleyen birçok çalışma mevcut.
Oruç tutmak literatürde aralıklı açlık (intermittent fasting) denilen bir duruma tekabül ediyor. Sürekli kalitesiz besinlerle beslenen, her istediğinde yiyecek bir şey bulabilen ve genelde hareketsiz bir yaşam süren günümüz insanının, aralıklı açlık durumunu yaşaması sağlık açısından yararlı bir durum olarak gözüküyor. Çünkü, bir süre aç kalındığında insan vücudunda hücre tamirleri ve hormon seviyelerinde değişikler oluyor. Fazla maddelerin hücrelerden atılması, kandaki insülin seviyesinin ciddi oranda düşmesi ve böylelikle yağ yakımının artması vücudun açlık süresince başlattığı işlemlerden sayılabilir.
Aralıklı açlığın yani orucun kalp hastalıklarının azalmasında etkili olduğunu gösteren araştırmalar mevcut. Yeni yapılan bir araştırma, düzenli aç kalan insanların, hiç aç kalmayanlara göre, koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 58 daha düşük olduğunu gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir diğer deney de aralıklı açlığın kanserin önlenmesine yardımcı olduğunu göstermekte. İnsanlar üzerinde sürdürülen bir başka araştırma, oruç tutmanın kemoterapinin yan etkilerini azalttığını ortaya koyuyor.
Aralıklı açlığın yeni sinir hücrelerinin büyümesini arttırdığı ve beyin hormonunun seviyesinde artış sağladığı da yapılan araştırmaların bulguları arasında. Genellikle hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ise aralıklı açlığın Alzheimer, Parkinson ve Huntington gibi hastalıkların semptomlarını azalttığı, bu hastalıklara karşı koruma sağladığı görülüyor.
Sonuç olarak, yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki, oruç tutarak ciddi bazı hastalıkların riskini azaltıyoruz, kilo vermemiz kolaylaşıyor, açlık hormonunun seviyesi azalıyor ve büyüme hormonunun seviyesinde artış gerçekleşiyor. Bu da yaşlanmayı geciktiriyor, daha zinde ve sağlıklı olmamızı sağlıyor.
Ramazanda da sağlıkla kalın.
06.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Nane (30gr) - İyisi Organik
Organik kuru nane, koruyucu ve katkı maddesi içermez. *Eskitadında.com üreticilerin tüm ürünlerini inceler, sadece hiçbir katkı maddesi...
85 TL -
Organik Elma (500-600gr)
Mevsiminde yetişen organik elmalarımızın lezzetine bayılacaksınız....
63 TL -
Çam Balı (850gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Türkiye'de sınırlı ve az bölgede üretilen çam balı, yüksek çam oranı ve...
584,69 TL
BENZER YAZILAR
-
Balla tatlandırılmış tahinli kabak tatlısı tarifi
Kendinden tatlı leziz bir bal kabağı ile bal ile tatlandırdığınız bir bal kabağı tatlısı yapmayı denemek ister misiniz? Tarifimiz çok basit ve az şekerli.
-
Ramazan sofralarından eksik olmayan hurma
Arap yarımadasında yetişen, besin değeri bakımından oldukça zengin olan hurma, uzun yıllar boyunca özellikle uzun süren oruçtan sonra iftarda tercih edilirken, son zamanlarda ramazan ayı dışında da çokça tüketilmeye başlamıştır. Ramazan sofralarından eksik olmayan hurmanın faydalarını ve fazla tüketildiğinde sağlığınızı kötü etkileyecek yönlerini sizler için derledik.
-
Dr.Semih Bakır’dan ramazanda beslenme önerileri
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden biri olan oruçtur. Oruç; nefsi meylettiği şeylerden uzak tutmak anlamındadır ki, özellikle keyif aracı olan yemek yemekten uzak kalmak gerçek bir imtihandır. Hele hele yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında günlerin uzun olması uzun süre açlık ve susuzluk anlamına gelir ki, bu sadece beslenme alışkanlığında değişiklik değil tüm vücut fonksiyonlarında da bir takım değişikliği getirir.
YORUMLAR