Limon tuzu nedir? Sağlığa etkileri nelerdir?
Limon tuzu (sitrik asit: E330), yiyeceklerin daha taze kalması amacıyla üretilen bir asittir. Toplumda genellikle limondan üretildiği düşünülür, fakat değildir. Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen renksiz ve kristal görünümlü strik asittir.
Yüzyıl öncesine kadar turunçgillerden ve özellikle limon suyundan üretilen limon tuzu, üretim maliyetini azaltmak için sentetik olarak şeker pancarından üretilmeye başlanmıştır. Aspegillus niger isimli mantar türünün şekerle beslendikten sonra ortaya çıkardığı kimyasal maddenin sülfirik asitle tepkimesinden strik asit yani limon tuzu elde edilmektedir.
Limon tuzu, gıda sanayide sıklıkla tatlandırıcı ve koruyucu madde olarak kullanılır. İlaç sektöründe, hazır içeceklerde ve şekerlemelerde kullanılır. Ayrıca salatalara eklenir, yemeklerin içerisine konulur. Limon tuzunun en çok bilinen özelliklerinden birisi yiyeceklerin taze kalmasını sağlamasıdır. Bu nedenle zeytin yapımında, reçel yapımında ve turşu kurmada sıklıkla kullanılır. Limon tuzunun kullanıldığı alanlardan bir diğeri de temizliktir. Kireçlenmiş çaydanlık, su ısıtıcıları ve tencerelerde kireç temizleyici olarak kullanılır. Bulaşık yıkamada ve bulaşık makinelerinde bulaşık tuzu olarak da kullanılabilir.
Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen bir üründür, aşırı miktarda tüketilmediğinde insan vücuduna verdiği bir zarar tespit edilmemiştir. Çok fazla miktarda tüketildiği takdirde ise, mide sorunlarına yol açabilir. Ağız ve boğazda yaralar oluşmasına neden olabilir. Sıcak suyla tepkimeye girdiğinde alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle sıcak su içerisinde eritilen limon suyunun kesinlikle koklanmaması gerekir, aksi durumda solunum yollarında ciddi zarara yol açabilir.
Sağlıkla kalın.
22.02.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Limon (500-550gr)
Yeni sezon organik limonları toplamaya başladık. Mevsim ilerledikçe daha da güzelleşen limonlarımız tam sevdiğimiz gibi, yumuşak ve...
87,6 TL72,9 TL -
Kaya Tuzu (Toz) (195gr) - Eski Tadında
Çankırı kaya tuzumuzu, milyonlarca yıllık oluşum sürecinin sonucu olarak zengin mineral içeriği ile saf ve katkısız olarak...
30,2 TL -
Doğal Fermente Elma Sirkesi (250ml) - Eski Tadında
Eski yöntemlerle 6 ay dinlendirilerek fermente edilmiş, hiçbir katkı maddesi içermeyen elma sirkemizin farkı meyve tadında ve...
66,1 TL
BENZER YAZILAR
-
HMF nedir? Sağlığımızı nasıl etkiler?
HMF ısıl işleme maruz kalan gıdalarda indirgen şekerler ve aminoasitlerin tepkimeye girmesiyle oluşurlar ve birçok gıdada, miktarları ısı işlemini azaltmak için sınırlandırılmıştır. Meyve suyu, reçel, marmelat, pekmez, bal gibi ısı işlemine maruz kalan gıdalarda HMF oluşabilir ve bulunma miktarı, o gıdanın kalitesinin belirlenmesinde önemli bir faktördür.
-
Aflatoksin nedir ve sağlığa etkileri
Aflatoksin, gıdalarda oluşabilen küflerin oluşturabildiği zararlı kimyasal maddelerden biridir. Gıdalarda, tahıllarda, yemlerde ve neredeyse tüm kuru yiyeceklerde, rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak mantarlar seri bir şekilde üreyerek “mikotoksin” adı verilen ve zararlı bir toksin olan küf zehrini üretirler. Bu toksinler arasında en önemlisi aflatoksindir.
-
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi: Kaya Tuzu
Uzak durmamız gerekenler listesinde yer alan fakat yine de sofraların vazgeçilmezi olan tuz, aslında korktuğunuz kadar zararlı olmayabilir. Aslında dikkat edilmesi gereken nokta kullandığımız tuzun cinsi.
YORUMLAR