Koronavirüs'ten nasıl korunuruz?
Dünyanın gündemindeki, ülkemize de girerek hayatlarımızı çok etkileyen bir konu olan Yeni Koronavirüs'ten (COVID-19) nasıl korunacağımızla ilgili özet bilgiler derledik.
Yeni Koronavirüs, solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Çok kolay ve hızlı yayıldığı için çok tehlikeli bir virüstür. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların, ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin, ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.
En çok karşılaşılan belirtiler; ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni Koronavirüs'ün kuluçka süresi 2 ila 14 gün olarak belirtilmiştir.
Koronavirüs'ten korunmak için uzman önerilerini özetlersek;
- Hasta olan, hasta görünenlerden uzak durun.
- Diğer insanlarla aranızda güvenli mesafe olarak belirtilen en az 1,5m'lik mesafe olsun.
- Özellikle dışarıda geçirdiğiniz zamanlarda ve dışarıdan eve geldiğinizde, ellerinizi su ve sabunla en az 40 saniye süreyle yıkayın. Onun dışında gün içinde sık sık ellerinizi yıkayın. Yıkama şansınız yoksa alkol bazlı el dezenfektanı veya kolonya ile en az 20 saniye elinizin her yanını ovalayın.
- Hastaysanız evde kalın, odanızı ayırın ve istirahat edin. Odanızı sık sık havalandırın. Evdeki diğer kişilerle görüştüğünüzde maske takın.
- Hapşırıyor, öksürüyorsanız kağıt mendil içine hapşırın-öksürün ve kağıdı hemen atın. Yanınızda kağıt mendil yoksa dirseğinizin içiyle ağzınızı-burnunuzu kapatacak şekilde dirseğinizin içine hapşırın-öksürün.
- Cep telefonlarınızı eve gelince alkollü/kolonyalı bir mendille silip temizleyin.
- Hasta isenin maske takın. Değilseniz maske takmanıza gerek yoktur. Hastaların takması önemlidir.
- İyi beslenin, iyi uyumaya gayret edin. Mutlaka sebze-meyve tüketin. Açık havaya çıkın. Evinizi havalandırın. Bunlar bağışıklık sisteminize iyi gelecektir.
- Medyadaki haberlere bakıp sakın kendi kendinize ilaçlarınızı kesmeyin (tansiyon ilaçları gibi), önceden bildiğiniz veya iyi geldiğini duyduğunuz ilaçları doktora danışmadan alıp içmeyin.
- Gerekiyorsa tıbbi yardım almak için mutlaka hastaneye başvurun.
Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir. Bu sebeple, en çok korunması gerekenler de bu kişilerdir.
Koronavirüs'ten korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi en önemli zırhlardan biridir. Bu konudaki tavsiye yazılarımızı okumanızı önerir, sağlıklı günler dileriz.
Sağlıkla kalın.
Prof. Dr. Z. Ceren Karahan- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi- Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı - Öğretim Üyesi
https://www.ekmud.org.tr/70-koronavirus-hastaligi-covid-2019
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19.html
29.03.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Zeytinyağı (750ml) - Eski Tadında
Kendi doğal döngüsünde yetişmiş zeytinlerimizin herbirinin özenle toplanarak, bekletilmeden soğuk sıkıma gönderilmesi ile elde edilen zeytinyağımız, hiçbir...
599 TL -
Organik Taze Soğan (1 demet)
İlaçsız topraklarda büyüyen taze soğanlarımız eski zamanlardaki lezzetiyle sizlere geliyor....
60 TL -
Organik Yerli Sarımsak (200gr)
Yerel üretim mahsulü sarımsaklarımız kimyasal kullanılmadan, pestisit kalıntılarından uzak olarak, organik sertifikalı olarak üretilmiştir....
89 TL
BENZER YAZILAR
-
Üşüdüğümüz için mi hastalanırız?
Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma nedenimiz, ne havanın soğuk olması, ne de üşümemizdir. Bunun pek çok nedeni vardır. Mesela vücut sıcaklığımızı koruyamamak nedenlerin başında gelir. Bir diğeri, mikropların soğuk değil, sıcak ortamlarda daha çok üremesinden ötürü, kapalı ve kalabalık ortamlarda, virüsün yayılma ihtimalinin artmasıdır. Bunlara, diğer nedenlerimizi ve uzman önerilerimizi de ekleyerek bir yazı hazırladık.
-
Çok sağlıklı 12 kök sebze
Kök sebzeler, kuşkusuz sağlıklı beslenmenin, lezzetli ve vazgeçilmez parçalarıdır. Patates, havuç ve soğan, hemen hemen herkesin aşina olduğu, yer altında yetişen, yenilebilir bitkilerdir. Bu bitkiler dışında, her biri, farklı besin değerine sahip birçok kök sebze vardır.
-
Bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılabilir?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Gerekli vitaminler ve mineraller alındığı takdirde vücut mikroplara karşı güçlü direnç gösterir. Ayrıca egzersiz yapmak ve yeterli uyku bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarıdır.
YORUMLAR