Glikoz-fruktoz şuruplarının sağlığımıza etkisi
Glikoz birçok meyvede bulunan, fruktoz ise ağaç meyvelerinde ve patates, pancar, soğan gibi kök sebzelerinde bulunan bir şeker türüdür. Bu şekerleri bulundukları doğal besinlerden kararında aldığımızda sağlımız üzerinde olumsuz etkilerini görmemekteyiz. Ancak özellikle hazır gıdalarda karşımıza çıkan glikoz ve fruktoz şuruplarının sağlımıza olumsuz etkilerini gösteren birçok çalışma var. Glikoz-fruktoz şurubu, mısır şurubu olarak da bilinmektedir, glikoz ve fruktoz şekerlerinin karıştırılmasıyla elde edilen bir şeker çeşididir. Mısır şurubu olarak bilinmesinin nedeniyse glikoz ve fruktoz şuruplarının çeşitli işlemler sonucu özellikle mısırdan elde edilmesidir.
Güçlü bir tatlandırıcı olmasının yanında, dondurulmuş besinlerde buz kristalleri oluşumunu en aza indirerek raf ömrünü uzatmak ve nem dengesini korumak için de kullanıldığı belirtilmektedir. Özellikle içecekler, kekler, bisküvi, mayonez ve salata sosları, salamura, fırın ve süt ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yüksek fruktozlu glikoz şuruplarının kan şekeri üzerindeki olumsuz etkileri ile vücudumuz obezite ve şeker hastalığına daha yatkın hale geliyor. Bunun nedeni ise glukoz şurubunun vücutta salgılanan leptin denilen ve yağ yakılmasını sağlayan hormonun salgılanmasını engellemesi olarak açıklanıyor. Bu durum hormon sensörlerini duyarsızlaştırıyor ve sürekli insülin salgılayan vücut, gıdaları sürekli depoladığı için kendisini aç hissediyor ve tokluk hissedemediğiniz için yemeye devam ediyorsunuz.
Glikoz ve fruktoz şuruplarının zararlı etkilerinden korunmak için, aldığınız gıdaların içindekiler bölümünü inceleyerek, G37 – Glikoz Şurubu (DE-37), G40 – Glikoz Şurubu (DE-40), G58 – Glikoz Şurubu (DE-60), G95 – Glikoz Şurubu (DE min 97), M50 – Yüksek Maltoz Şurubu, M38 – Maltoz Şurubu, F85 – Fruktoz Şurubu, Yüksek Fruktozlu Glikoz Şurubu isimleriyle veya kodlarıyla geçen katkı maddelerini içeren ürünlerden kaçınmayı tercih etmeniz sağlığınız için doğru bir adım olacaktır.
Sağlıkla kalın.
18.04.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Fındık Ezmesi (375gr) - Eski Tadında
Dünyanın en iyi fındıklarından, yağlı ve tombul olup harika lezzetiyle ünlü Giresun fındıkları kavruldu, ezilerek gerçek pancar...
168,3 TL -
Saf Salep (75gr) - Eski Tadında
Salebi hiç saf ve doğal haliyle tükettiniz mi? Artizan lezzetlerin baş tacı saf salep Eski Tadında....
769 TL -
Dut Pekmezi (230gr) - Eski Tadında
Saf, katkısız, glukoz veya mısır şurubu içermeyen, tamamen geleneksel yöntemlerle hazırladığımız pekmezimiz için dalındaki iyi dutları topladık,...
117,2 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Çocuklara ev yapımı şekersiz dondurma tarifi
Çocukların dondurma sevdasının önüne geçilmez.Yapabileceğimiz en güzel şey hazır paketli yüksek şekerli veya kremalı dondurmalar yerine evde ona sağlıklı bir alternatif sunmaktır. Bu tarifteki dondurmamızı paketli dondurmalara tercih eden çocukların sayısı gittikçe artıyor.
-
Doğal bal nasıl anlaşılır?
Bal, doğanın yüz binlerce çiçekten kovanlar dolusu arının emeğiyle mucizevi bir şekilde sofralarımıza ulaştırdığı eşsiz bir tat. Bu mükemmel lezzete erişebilmemiz ise bal üreticilerinin çalışmasıyla mümkün oluyor. Ancak maalesef bütün bal üreticileri balı tüketicilere arının doğada ürettiği şekilde sunmuyor. Peki, biz, tüketiciler olarak, doğal balı sahtesinden nasıl ayırt edebiliriz?
YORUMLAR