Çay demlemenin incelikleri

Çay üretiminin fazla olduğu ülkelerdeki gibi ülkemizde de çay tüketimi çok fazladır ve sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir.
Çayın kalitesini etkileyen en önemli unsur ekstrakt miktarıdır; yani çayın deme geçen yüzdesidir. Çayın anavatanı olan ülkelerde bu oran yüzde 34’tür. 100 gr çay demlendiğinde ortalama 34 gr deme geçer. Ülkemizde üretilen çaylarda bu oran ortalama 32 gramdır ve kalite olarak üst seviyelerdedir. Dünyada tüketilen çayların yüzde 95’lik kısmını siyah çay oluşturur, bu yüzden dünyada en çok üretimi yapılan çay, ülkemizde de olduğu gibi, siyah çaydır. Geri kalan yüzde 5’lik kısmı ise yeşil çay gibi çaylar oluşturur.
İyi çay demlemenin püf noktası hammaddedir, dolayısıyla da çayın ekstrakt miktarıdır. Çayın fabrika işlemleri sırasında yüksek ısıda fırınlanmış olması çaya yanık tadı verebilir ayrıca iyi kurutulmadan paketlenmesi küflenmelere neden olabilir.
İyi çay demlemede hammadde ve demleme yöntemi kadar çayın saklanma şartları ve demleme öncesi kullanılan malzemeler de çok önemlidir. Çay, sıcak ve nemli ortamlarda muhafaza edilmemelidir, güneş görmeyen bir yerde koyu bir kabın içerisinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
Çayı demlerken kullanılan su temiz ve kaliteli olmalıdır, damacana su kullanılması çayın tadını olumlu etkiler. Kullanılan suyun oksijen ve mineral miktarı fazla olursa çayın da tadı o kadar iyi olur. Daha önceden kaynatılıp soğuyan su çay demlemek için tekrar ısıtılırsa içindeki oksijeni kaybetmiş olduğu için çayın tadını olumsuz etkiler.
Demliğin yapıldığı madde de çayın tadına etki eden bir diğer önemli faktördür. Metal demlikler yerine, porselen demliğin tercih edilmesi çayın tadının daha iyi olmasını sağlar. Ayrıca, demlik deterjanla yıkanmamalıdır, sadece sıcak su kullanılmalıdır, böylece deterjan tadının çaya geçmesi önlenir.
Çaydanlığın içerisine su konulup ısıtılmaya başlandığında, demlik de çaydanlığın üstüne konulmalıdır. Su kaynadıktan sonra ocak kapatılmalıdır, bu durumda suyun içindeki oksijenin kaybedilmesi engellenir. Kapatılan ocaktaki çaydanlık 1-2 dakika bekletilerek ideal demleme sıcaklığı sağlanır. Bu çok önemlidir, çünkü kaynayan suyun demliğe konulması çayın haşlanmasına neden olur. Bir diğer yöntem de kaynatılıp biraz soğutulmuş suyun demliğe aktarılmasıdır, sonra kullanılacak miktardaki çay demliğe ilave edilmelidir. Her iki yöntemde de çay yakmadan demlenmeye çalışılır. Demlenen çay 20-25 dk içerisinde tüketilmelidir. Bekleyen çay acılaşır, koyulaşır ve bayatlar.
Afiyetle ve sağlıkla kalın…
17.12.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
46 TL
Ham Çikolatalı Fındık Püresi (180gr)
Fındık püremizi bal ve ham çikolata ile tatlandırdık. İçinde sadece fındığın yağı olan, çok lezzetli bir ürün...
-
59,9 TL
Limon Kolonyası - Büyük Boy (500ml)
Limon esansı değil, %100 saf limon uçucu yağı içeren limon kolonyamızın büyük boyunu hazırladık....
-
11,9 TL
Nar (1kg)
Organik topraklarda yetişen nar ağaçlarının harika narlarını size getiriyoruz....
BENZER YAZILAR
-
Rezene tohumlarını hangi yemeklerde kullanabiliriz?
Rezene maydanozgiller ailesinden hem baharat hem de sebze olarak kullanılabilen bir bitkidir. Tohumları baharat olarak kullanılırken gövdesi ve yaprakları sebze olarak değerlendirilir. Ezilmiş, bütün veya öğütülmüş rezene tohumları çöreklerde, keklerde, ekmeklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir.
-
Lahana turşusu nasıl yapılır?
Güçlü bir antioksidan olan lahana, bağırsak sağlığını korumaktan tutun, bağışıklığı güçlendirmeden, göz sağlığına kadar pek çok faydası olan bir sebzemizdir. Şu sıralar tam mevsimi olan lahanaları daha uzun süre tüketmek için turşu yapmak isterseniz, sizler için hazırladığımız kolay tarifi deneyebilirsiniz. Hem de bağırsaklarınız için güçlü bir probiyotik kaynağı yaratmış olursunuz.
-
E319 nedir, bağışıklığımızı nasıl bozabilir?
Tert-butilhidrokinon ya da bir diğer ismi ile E319; gıda sanayisinde kullanılan sentetik bir antioksidandır ve bir katkı maddesidir. Sentetik antioksidanlar işlenmiş gıdaların bozulmasını önleyen maddelerdir. Özellikle restoranlarda yoğun olarak kullanılan kızartma yağlarının içinde bulunmaktadır.
YORUMLAR