Anadolu'nun köklü geleneklerinden aşure

Nohut, kayısı, fasulye, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılmasıyla hazırlanır, aşure. Aşure günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Anadolu’nun köklü gastronomik geleneklerinden birisi olan aşure, genellikle o gün, hatta o günü kapsayan tüm hafta kaynatılıp dağıtılır.
Aşure geleneğinin dayandığı inanışa göre; Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide kalan son yiyeceklerle yapılan çorba aşure olmuştur. Bir diğer inanışa göre, Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 müslümanın hicri 61.yılın Muharrem ayının onuncu gününde şehit edildikleri için bu güne aşure günü denmektedir.
Aşure geleneğinin özünde aşure dağıtarak insanlara faydalı bir şey sunmanın yanısıra, akrabalar hatırlanır ve ziyaret edilir, sadaka verilir, hal hatır sormanın önemi hatırlanır ve aşure insanların kaynaşmasını sağlayacak bir rol üstlenir.
Aşure yapımı ve içerdiği malzemeler bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir. Örneğin Osmanlı zamanında nar ile süslenen aşure Afyon yöresinde haşhaşla süslenerek servis edilir. Konya’da ise süsleme malzemesi olarak kenevir tercih edilir.
Aşure tarifinde kullanılan bakliyat ve yemişlerin farklılığının temel nedeni ise bölgeler değiştikçe iklimin ve o iklime göre yetişen ürünlerin değişmesidir. Ülkemiz dört mevsime ve farklı coğrafik özelliklere ev sahipliği yaptığı için çok farklı aşure tarifleri görürüz. Örnek olarak, Karadenizliler aşure içerisine bolca fındık koyarlar. Bursa’da aşureye kestane eklenir, Gaziantep’te ise fıstıklı aşure yapımı oldukça yaygındır. Ege ve Datça civarında aşure içerisine en çok eklenen yemiş bademdir. Akdeniz bölgesinin özellikle güney illerinde ise aşureyi süslemek için portakal kabukları tercih edilir.
Bol kuru bakliyat, yemiş ve meyve açısından zengin olan aşure iyi bir besin kaynağıdır. Protein, demir, çinko, kalsiyum ayrıca A, B ve C vitaminleri içerir. Hayvansal gıda içermez. İçerisinde bolca baklagil bulunur. Fındık gibi yağlı tohumlar da bolca kalsiyum ve E vitamini içerir.
Sağlıkla ve afiyetle kalın.
23.09.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Ölmez Otu Göz Çevresi Kremi (15ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
312 TL -
Fıstık Ezmeli Sade Granola Bardak (150gr) - Mıstık Fıstık
Sağlıklı ve besleyici kahvaltılık ve atıştırmalıklarımızdan biri olan sade granolamız, damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak. Bu özel...
125 TL -
Kabuklu Badem (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. 82 özgün türe sahip endemik Datça badem çeşitlerimizden "Kabuklu Bademimizi" tüketeceğimiz...
240 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Balığın ardından yenen tahinin faydaları
Afiyetle yenen balığın ardından sofraya gelen tahin helvasını kimileri adettendir diyerek yer, kimileri ise tadını çok sevdiği için. Peki, nereden gelir bu gelenek, hiç merak ettiniz mi? Balığın ardından yenen helva için, balık öldüğünü anlasın gibi espriler yapılsa da veya boğazda kalan kılçıkların en iyi temizleyicisidir gibi inanışlar olsa da işin aslı başka.
-
Yerel üretim neden önemli?
Doğal ürünler, mevsimsel ve coğrafi koşullara uygun olarak, doğaya, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden, hiçbir kimyasal madde ve ilaç kullanmadan yapılan tarımın sonucundan çıkan ürünlerdir. Yerel üretim ise (artizan tarım olarak da bahsedilir), geleneksel yöntemlerle bölgenin yerlileri tarafından bölge özellik ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılan, kimyasal ürünlerin ve endüstriyel sistemin hiç karışmadığı tarım şeklidir. Yerel üretimle ilgili önemli bilgileri sizin için derledik.
YORUMLAR