Akdeniz ada çayı nedir? Faydaları nelerdir?
Ada çayı, Latince adı Salvia officinalis olan yüksekliği genellikle 20 ile 70 cm arasında değişebilen uzun ömürlü bir bitki türüdür. Ilıman iklimlerde yetişmeye yatkın bir bitki türü olan ada çayı, ülkemizde çoğunlukla Akdeniz ve çevresinde yetişmektedir. Bu nedenle Akdeniz ada çayı ismiyle de bilinmektedir. Bunun yanı sıra ada çayı, çevresi kapatıldığında ve istenilen sıcaklık ortamı sağlandığında soğuk iklimlerde de yetiştirilebilmektedir.
A, C, B6 ve K vitaminleri açısından çok zengin bir bitki olan ada çayı yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içerir. Tatlı ve yumuşak bir tadı olan ada çayı, kurutulmuş halde veya toz halinde bütün yıl boyunca bulunabilen bir bitkidir. Sivri uçlu yaprakları grimsi yeşil renkte olan ada çayının geçmişten günümüze kadar hem gıda hem de alternatif tıpta ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Ada çayı boğaz ağrısına iyi gelir ve safra kesesini çalıştırır. Sinir kaynaklı baş ağrısını hafifletir. Ağız içi yaraların tedavisinde kullanılır ve dişeti iltihaplanmasına karşı iyi gelir. Kan şekerini düşürür, hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır. Saçların beyazlamasını yavaşlatır, aşırı terleme ve stresi azaltır, kişinin sakinleşmesine yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca bronşit ve astım belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Karaciğeri temizler ve toksinlerin vücuttan atılmasında yardımcı etkileri vardır. Grip ve nezle vakalarının artış gösterdiği dönemlerde bir miktar kekikle beraber kaynatılarak ortamda gezdirilen adaçayı, ortamın dezenfekte olmasına katkı sağlar.
Ada çayı taze ise yaprakları griye çalan yeşil renktedir. Yaprakların üzerinde siyah noktalar bulunmaz ve sarı renk yaprak gözlenmez. Aktarlardan veya haftalık kurulan pazarlardan kolayca elde edilebilen ada çayı taze ise az miktarda hava alan plastik bir kabın içerisinde muhafaza edilebilir, kuru ise hava geçirmeyen, tercihen cam bir kavanozda saklanarak tazeliğini ortalama 6 aya kadar korur. Kavanozun serin, loş ve kuru bir yerde saklanması gerekmektedir.
3 büyük çay bardağı ada çayı hazırlamak için, 8-10 adet taze ada çayı yaprağı veya 1-1.5 çay kaşığı ince kıyılmış ya da ufalanmış kuru ada çayı yaprağı yeterlidir. Ada çayını hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ada çayının suyla birlikte kaynatılmamasıdır. Su kaynadıktan sonra ocak kapatılarak belirtilen miktardaki ada çayı kaynamış suya eklenerek 5-7 dakika arası beklenir ve çayın demlenmesi sağlanır. Demlenen ada çayı süzgeçten geçirildikten sonra istenildiği takdirde limon veya bal ilavesiyle tatlandırılarak tüketilebilir.
Sağlıkla kalın.
04.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Ada Çayı (30gr) - Eski Tadında
Doğanın mucizesi bitki çaylarının en güçlülerinden biridir ada çayı. Sizin için el değmemiş doğal ortamından mis gibi...
64,8 TL -
Rezene (65gr) - Eski Tadında
Anneler ve bebeklerimiz için rezene çayı da Eski Tadında olmazsa olmaz dedik....
46,4 TL -
Ihlamur (50gr) - Eski Tadında
Bahçemizin en güzel ağaçlarından ıhlamur ağacının çiçekleri hasat edildi, kurutuldu ve ıhlamurlarımız hazır....
69,9 TL
BENZER YAZILAR
-
Yeni bir bitki çayı ile tanışın: Yalancı İğde Çayı
Havaların iyice soğumaya başladığı bu günlerde sıcak içecek tüketimimiz giderek artmaya başladı. Hastalıklardan korunmak ve boğazımızı ılıtmak amacıyla sıklıkla tercih ettiğimiz içeceklerin başında da birbirinden şifalı bitkilerin çayları geliyor. Çok çeşitli faydaları ve lezzetli tadıyla yalancı iğde çayı da bu doğal çaylardan bir tanesi.
-
Faydaları, zararları ve çeşitleri ile çay
Camellia sinensis isimli bitkinin yapraklarından elde edilen ve tarihi bundan beş yüz yıl öncesine dayanan çay, en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelmektedir. Siyah çay, beyaz çay, yeşil çay, bitki çayları, hangisi daha faydalıdır, zararları var mıdır?
-
Öksürüğe çözüm önerileri
Soğuk havalarda ve mevsim değişimlerinde boğazımızda hissettiğimiz gıcık zamanla yerini öksürüğe bırakıyor. Uykularınızın bölünmesine veya önemli görüşmelerinizde zor durumda kalmanıza neden olabiliyor. Öksürüğünüze çözüm olarak evde kendinize neler hazırlayabilirsiniz? Öksürüğe başka neler iyi gelir?
YORUMLAR