Sindirim sistemi dostu: Hoşaf
Hoşaf, çeşitli meyvelerin işlem görmesinden sonra elde edilen sulu yiyeceklerdir. Arapça’da hoş su anlamına gelen “Hoş ab” kelimesinden köken almıştır. Hoşafın en çok karıştırıldığı nokta, kompostoyla aynı olduğunun düşünülmesidir. Aralarında çok fazla fark bulunmamakla birlikte genellikle hoşaf kuru meyvelerden, komposto ise yaş meyvelerden yapılır. Genel olarak hoşaf, Osmanlı’dan günümüze gelen en önemli içeceklerden biri olarak kabul edilmektedir.
Eski çağlarda mineralli suların bulunmaması, özellikle Osmanlı mutfak kültüründe hoşafın yerini çok daha ayrı kılmıştır. Hoşafın en önemli faydalarından biri ise sindirim sistemine yardımcı olmasıdır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında özellikle kabızlık gibi rahatsızlıkların azaltılması konusunda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hoşafın idrar yolu enfeksiyonlarına karşı tüketilmesi önerilen yiyeceklerden biri olduğu da bilinmektedir. Birçok meyve karıştırılarak yapılabildiği için A vitamini, B vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber, hoşaf pek çok meyve ile yapılabilir. En çok bilinen hoşaflar ise üzüm, vişne, portakal, elma, ayva, mandalina, kayısı, armut, erik ve kızılcıktan yapılan hoşaflardır.
Kayısı hoşafı yapmak için bir litre su ile dört çay bardağı toz şeker bir tencerede iyice kaynatılır. Bir kilogram kuru kayısı bu suda 15 dakika boyunca pişirilir. Soğuyunca servis edilir.
Üzüm hoşafı için ortalama iki su bardağı kadar kuru üzüm üzerini örtecek kadar suda beş dakika bekletilip çıkarılır. Sonra bir tencereye alınır ve dört su bardağı ilave edilir. Ateş yükseltilerek bir taşım kaynatıldıktan sonra ateş düşürülür ve 15 dakika daha pişirilir. Üzümler yumuşayınca bir çay bardağı şeker ilave edilebilir veya şekersiz yapmak da tercih edilebilir. 5 dakika daha pişirildikten sonra hoşaf alınır ve soğumaya bırakılır. Ardından servis edilir.
Sağlıkla kalın.
08.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Armut (500-550gr)
Organik sertifikalı mevsim armutlarını taze taze toplayarak size getiriyoruz....
75 TL -
Organik Kırmızı Erik (500gr)
Dalında kızaran, bol sulu, bol lifli kırmızı eriklerimiz organik topraklarda yetişti....
69 TL -
Dana Orta Yağlı Kuşbaşı (500gr) - Etin En İyisi
Dana orta yağlı kuşbaşı, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Dana kol ve but etinin zarı ve sinirleri temizlendikten sonra...
345 TL
BENZER YAZILAR
-
Bağırsak sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Bağırsaklarımız, sindirim sistemimizin çok önemli bir parçası olmasının yanı sıra, birçok açıdan vücudumuzun en aktif organlarındandır. Sağlıklı bağırsaklar, kuvvetli bağışıklık sisteminin en önemli anahtarı olarak görülmektedir. Peki sağlıklı bir bağırsak fonksiyonuna sahip olmak için neler yapmalıyız?
-
Yemeğin yanında içmelik hoşaf tarifi
Yılın her mevsimi şekersiz olarak şeker yerine geçebilecek kuru meyvelerden hoşaf hazırlayabilirsiniz. Hoşafın tanelerini ayırarak bardakta bir içecek alternatifi olarak tüketebilirsiniz. Peki, şekersiz lezzetli bir kuru meyve hoşafını nasıl yapabilirsiniz?
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
YORUMLAR