Bebeklere hangi ek gıdayı ne zaman verebiliriz?

Bebeklere hangi ek gıdayı ne zaman verebiliriz?

Bebekler için en temel ve en sağlıklı gıda hiç şüphesiz anne sütüdür. Bebek gelişiminde, ilk altı aydan sonra anne sütü tek başına yeterli olmayacağı için yavaş yavaş ek gıdalara geçiş yapılması gerekir. Bebeğin demir depoları 6 ayda oldukça azalır, beden ve beyin gelişimi için yetersiz hale gelir. Yavaş yavaş gelişmeye başlayan sindirim sistemi ve beyin gelişiminin sağlıklı olması için ek gıdalar kaçınılmazdır. Bebeklerin ek gıdalar ile tanışma süresi ise, ek gıdanın çeşidine göre farklılık göstermektedir.

 

 

Bebeğinizin altıncı aydan sonra ilk ek gıdaları; yumuşak meyveler, meyve püreleri, haşlanmış sebzeler, sebze çorbaları ve muhallebiler olabilir.

 

 

Ek gıdaya geçilen ilk 6 ayda verilebilecek meyveler; sindirimi kolay olan ve herhangi bir alerji riski olmayan; elma, armut, şeftali ve kayısı gibi meyvelerdir. Ayrıca, bebeklerin ilk iki yıl şeker alım oranının minimum düzeyde olması gerektiği için özellikle yüksek şeker içerikli meyvelere ilerleyen zamanda geçiş yapılması hekimlerin önerileri arasındadır.

 

 

Sebzelere başlangıçta da; kabak, havuç, patates, enginar, brokoli, bal kabağı gibi alerji riski düşük gıdalar tercih edilmelidir. Bebeğinizin herhangi bir sebzeye karşı alerjisi olup olmadığını anlamak ve herbirinin lezzetini tanıması için sebzeleri karıştırmak yerine ayrı ayrı vermeyi tercih edebilirsiniz. Üç gün boyunca aynı sebzeyi verdiğiniz bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemezseniz, vermeye devam edebilirsiniz. Her sebzeyle tek tek tanıştırdıktan sonra, sebze karışımları hazırlamaya da başlayabilirsiniz.

 

 

Meyve ve sebzeleri püre olarak vermeyi tercih edebileceğiniz gibi, BLW (baby-led-weaning) yaklaşımındaki gibi bebeğiniz kendisi çiğneyerek tüketmeye alışsın istiyorsanız, tam uygun yumuşaklıkta taneli olarak hazırlanmış şekilde de sunabilirsiniz.

 

 

Bebekte buğdaya karşı alerji oluşma ihtimaline karşın ilk etapta pirinç unu veya yulaf unundan yapılmış muhallebiler tercih edilebilir. Bebekte glutene karşı bir hassasiyet yoksa, daha besleyici olan irmik de tercih edilebilir.

 

 

Meyve, sebze ve muhallebi dışında; yumurta sarısı, peynir ve yoğurt bebeğinizin en önemli kalsiyum kaynağı olarak altıncı aydan itibaren verilebilir. Yoğurdun ev yapımı olmasına ve yumurta ile peynirin güvenilir olmasına dikkat etmeniz gerekir.

 

 

Zeytin, salatalık, biber, bezelye ve taze fasulye sekizinci aydan itibaren bebeklere yedirilebilir. Semizotu, ıspanak, kereviz, bamya, pazı, maydanoz, dereotu, lahana gibi sebzelerin ise dokuzuncu aydan itibaren bebeklere verilmesi önerilmektedir. Dokuzuncu aydan itibaren bebekler daha katı ve şekerli gıdaları tüketebilecekleri için kiraz, vişne, muz, erik, incir, kavun ve karpuz gibi daha sert ve şeker içeriği yüksek meyvelere geçiş yapılabilir. Aynı şekilde bulgur, nohut ve mercimek gibi bakliyatlar ile kırmızı ve beyaz et de yavaş yavaş bu dönemden sonra bebeklere yedirilebilir.

 

 

Asit içeriğinin yüksek olması nedeniyle alerji riski daha yüksek olan çilek, kivi, portakal, mandalina ve ananas için 2 yaşına kadar beklenmesi önerilir.

 

 

Bebekleri etkileyecek içerik yapısı sebebiyle bal, süt ve yumurta beyazı için 1 yaş, patlıcan, dut ve Antep fıstığı için ise 2 yaşının beklenmesi önemli uyarılardandır. Asit içeriği oldukça fazla olan domatesi de çiğ olarak iki yaşına kadar vermemek uygun olacaktır. 2 yaşına kadar bebekler için yasak gıdalar listesinin başlarında olan sebze ise bakladır. Onu da not etmemizde fayda var.

 

 

Bebeğinizi katı gıdaya alıştırma dönemi için 10 önerimizi içeren bu yazımızı da okumanızı öneririz.

 

 

Sağlıkla kalın.

07.03.2021

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ